Index Vakbarát Hírportál

Biztonságos a Pfizer a tinédzsereknek

2021. május 12., szerda 10:03

A 12–15 éves korosztályban, összesen 1005 gyermeken végzett klinikai vizsgálatok eredményei alapján a Pfizer-vakcina százszázalékosan hatásos a koronavírus megelőzésében. A gyermekeknél hasonló mellékhatások lépnek fel a vakcina beadását követően, mint a felnőtteknél, vagyis a szúrás helyén érzett fájdalom, illetve a különféle szisztémás mellékhatások (láz, izomfájdalmak, gyengeségérzet) a fiataloknál is előfordulhatnak – írja az EgészségKalauz.

A Pfizer vakcinája egy mRNS-vakcina, ami teljesen új technológiával előállított oltóanyagot jelent. Az oltással a koronavírus tüskefehérjéjének a genetikai kódja, egy nukleinsav-darabka jut be a szervezetbe, ennek hatására a szervezet tüskefehérjét állít elő. A tüskefehérje immunválaszt vált ki, ami egy későbbi, koronavírussal való találkozáskor megvéd a koronavírustól.

A csecsemőkori és gyermekkori védőoltások között eddig nem volt és nincs egyetlen mRNS-alapú oltóanyag sem. A koronavírus-pandémiát megelőzően semmilyen betegség megelőzése céljából nem alkalmaztak széles körben mRNS-alapú védőoltást.

A vakcina használatára az említett korosztályban az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet hétfőn adta meg a vészhelyzeti engedélyt, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) júniusra, leghamarabb május végére ígéri az engedélyezést.

Rovatok