Index Vakbarát Hírportál

Komoly kihívás a védettséget igazoló alkalmazás aktiválása

2021. május 14., péntek 15:27

Nem megy a program regisztrációja.

Sikertelenül próbáltuk aktiválni péntek délelőtt az EESZT Kormányinfón bejelentett védettséget igazoló alkalmazását. Az alkalmazásra a csütörtöki bejelentést követően még lehetett regisztrálni, másnap azonban már nem működött a rendszer.

A mobilos védettségi igazolvány aktiválására több eszközzel érdemes készülni, mert kódok beírása mellett QR-kód leolvasásával jár – ez utóbbi funkció nem működött sem Android, sem iOS alatt. Az alkalmazás aktiválását sem a rendszer által felkínált QR-kódot helyettesítő biztonsági kód beírása, sem az alkalmazás újratelepítése nem oldotta meg. Az alkalmazás emellett letiltotta a képernyőképek készítését.

A felhasználással kapcsolatban több olvasói panasz is érkezett: kifogásolták az aktivációs folyamat bonyolultságát. Ez esetünkben azért releváns, mert kiderült, hogy vannak felhasználók, akik a többlépéses folyamat QR-kód utáni pontján akadtak el, de értesüléseink szerint több, sikeresen regisztráló sem tudta használni az applikációt.

Másnak problémája akadt az alkalmazás letöltésével is. Az „EESZT alkalmazást” valóban nem dobja ki a keresés a Google Play áruházon, de a fejlesztő nevére kattintva, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér alkalmazásai között megtalálható – a jelek szerint azonban nem ez a fő probléma. 

Több hibaüzenet arra utal, hogy a szerver nem bír a forgalommal, amit a fokozott érdeklődés okozhat, de az elmúlt hetekben arra is volt példa, hogy az EESZT online időpontfoglaló szolgáltatását túlterheléses támadás érte. A problémával kapcsolatban az Országos Kórházi Főigazgatósághoz fordultunk, cikkünket frissítjük, amint megkapjuk a válaszokat a kérdéseinkre.

Rovatok