Index Vakbarát Hírportál

Az IBM szerint még két évig tart a csiphiány

2021. május 17., hétfő 13:17

Okostelefont, játékkonzolt, televíziót szeretne venni a elkövetkezendő két évben? Rossz hírünk van.

Az IBM amerikai technológiai óriáscég főnöke szerint a számítógépes csiphiány még akár két évig is eltarthat. Jim Whitehurst, az IBM elnöke a BBC-nek nyilatkozva hozzátette, hogy „néhány évbe” beletelhet, mire a helyzet javul.

Számos cégnél késik a termelés a világjárvány okozta félvezetőhiány miatt. A hiányt súlyosbítja a tévékészülékek, telefonok és játékkonzolok iránti megugró kereslet, miközben a fogyasztók otthon ragadtak.

Whitehurst a BBC World Business News című műsorában nyilatkozott:

Nagy a különbség egy technológia kifejlesztése, a gyártás megkezdése és a chipek megjelenése között. Őszintén szólva, néhány évnek nézünk elébe... mire elegendő többletkapacitás áll rendelkezésre ahhoz, hogy a csiphiány minden aspektusát enyhítsük.

Az IBM a világ legnagyobb chipgyártóinak, például az Intelnek, a TSMC-nek és a Samsungnak licenceli mikroprocesszor-technológiáját. Whitehurst hozzátette, hogy a cégnek 

alternatív megoldásokat kell keresnie

a fogyasztói igények kielégítésére.

Meg kell vizsgálnunk az újrafelhasználást, bizonyos típusú számítástechnikai technológiák élettartamának meghosszabbítását, valamint a beruházások felgyorsítását a gyártóüzemekben, hogy a lehető leggyorsabban több kapacitást tudjunk üzembe helyezni

– tette hozzá Whitehurst.

A hiányt, amely azután fokozódott, hogy a világjárvány csúcspontján számos gyárat leállítottak, tovább súlyosbította 

az otthoni számítógépek, játékkonzolok és okostelefonok iránti megugró kereslet.

Az Apple, a félvezetők legnagyobb vásárlója a világon, a hiány miatt kénytelen volt elhalasztani legújabb iPhone készülékének piacra dobását. 

Chuck Robbins, a hálózati óriás Cisco főnöke áprilisban azt nyilatkozta, hogy szerinte a hiány még legalább hat hónapig fog tartani.

A probléma elsődleges prioritás az Egyesült Államokban

Joe Biden amerikai elnök szintén hosszú távú problémának tekinti a hiányt, és a múlt hónapban a Fehér Házban üzleti vezetőkkel tartott csúcstalálkozón arra ösztönözte őket, hogy az országot tegyék világelsővé a számítógépes chipek terén. A Kínával folytatott kereskedelmi és technológiai háború közepette a Fehér Ház azt mondta, hogy ez „elsődleges és azonnali prioritás.”

Az amerikai székhelyű Félvezetőipari Szövetség szerint a globális gyártókapacitás mintegy 75 százaléka Kelet-Ázsiában található. A tajvani TSMC és a dél-koreai Samsung a meghatározó szereplők. Az európai politikusok is azt szeretnék, hogy több chip készüljön helyben.

Eközben Kínában óriási mértékben nőtt a chipek iránti belföldi kereslet az új technológiák működtetéséhez, de a globális gyártókapacitásnak csak kis hányada van.

Rovatok