Index Vakbarát Hírportál

Felsértette a szemét bambusszal, meg kellett operálni a tigrist

2021. május 17., hétfő 06:44

Szemműtéttel mentették meg egy brit állatkert tigrisének látását, az operáló orvosok szerint vélhetően ez volt az első, ilyen típusú műtét a világon, amit egy nagymacskán végeztek el.

A 17 éves szumátrai tigris, Ratna a Cambridge melletti Shepreth Vadasparkban él. A tigris bal szeme folyamatosan romlott, és egy szemész állatorvos szaruhártyafekélyt diagnosztizált. A szemen kialakult fekélyt az állatot megvizsgáló orvos szerint az okozhatta, hogy ketrecében a tigris véletlenül megsértette a szemét egy bambusszal.

A tigrist David Williams, a Cambridge-i Egyetem állatorvosi oktatókórházának sebésze és Steve Philip, a nemzetközi állatkerti orvoscsoport állatorvosa műtötte meg. A félórás műtéthez a közel egymázsás tigrist el kellett altatni. Az orvosok szerint feltehetően ez volt az első ilyen műtét, amit valaha tigrisen végrehajtottak.

A beavatkozásnak köszönhetően az állat koordinációja szemmel láthatóan javult, és szemcseppekre sincs többé szüksége. Az orvosok szerint a legfontosabb, hogy a szemet megmentették, és a tigris fájdalmai megszűnnek, a másik szemével pedig jól lát.

Rovatok