Index Vakbarát Hírportál

Hatásos, ha az AstraZeneca után másodiknak a Pfizert kapjuk

2021. május 18., kedd 19:01 | aznap frissítve

Biztonságosnak és igen hatásosnak találta egy spanyol kutatás, ha az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának első dózisa után másodjára a Pfizer/BioNTech oltását adják be az embereknek.

A spanyol III. Károly Orvostudományi Intézet kutatói által készített CombivacS elnevezésű kutatás előzetes eredményeit kedden mutatták be. E szerint az IgG antitestek mennyisége harminc-negyvenszer volt nagyobb azoknál az embereknél, akik az AstraZeneca Covid–19 elleni vakcinája után a Pfizer/BioNTech oltását kapták, szemben a kontrollcsoporttal, amely tagjainak csak egy adag AstraZeneca oltást adtak be.

A semlegesítő antitestek mennyisége hétszeresére nőtt a Pfizer-dózis után, ami jelentősen nagyobb, mint a második AstraZeneca vakcina beadása utáni duplázódás.

Mintegy 670 olyan 18 és 59 év közötti önkéntest toboroztak, aki már megkapta az első AstraZeneca-adagját, valamint körülbelül 450 olyat, aki a Pfizerből kapott egy dózist. A résztvevők alig 1,7 százaléka számolt be mellékhatásokról, amelyek fejfájást, izomfájdalmat és általános rossz közérzetet jelentettek – mondta el a kutatás egyik vezetője.

Ezek nem olyan tünetek, amelyeket súlyosnak tekinthetnénk 

– összegezte a tapasztalatokat Magdalena Campins. Elmondása szerint a vizsgálatot azért indították, hogy megtudják, mi lehet a legjobb eljárás, miután az AstraZeneca vakcinájának felhasználását a hatan év felettiekre korlátozták a fiatalabb embereknél tapasztalt ritka mellékhatás, a vérrögképződés miatt. A korlátozás miatt bizonytalanság alakult ki, hogy azok, akik már kaptak egy dózis AstraZenecát, felvehetnek-e még egy adag oltást egyáltalán.

A mai eredmények alapján támogatható az első AstraZenecát kapó emberek második oltása, de a döntés nem a kutatókon áll

– közölte Jesus Antonio Frias, a III. Károly intézet igazgatója.

Egy korábbi angol tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a Pfizer és az AstraZeneca vakcináját kombinálva valamivel nagyobb arányban számoltak be enyhe vagy közepes tünetekről – köztük fejfájásról és hidegrázásról –, mintha ugyanabból a vakcinából kapták volna mindkét dózist. Az immunválaszról szóló adatok a következő hónapokban várhatók.

Rovatok