Index Vakbarát Hírportál

Tömör zenén csap össze az Apple és az Amazon

2021. május 18., kedd 12:42

Felár nélkül elérhető lesz a CD-minőségű lejátszás mindkét cég szolgáltatásában.

Az Apple hétfőn bejelentette, hogy júniustól felveszi a veszteségmentes tömörítést az Apple Music szolgáltatás lejátszási opciói közé. A jobb minőségű és nagyobb sávszélességet igénylő lejátszás a több mint 75 millió felvételt tartalmazó teljes katalógusnál felár nélkül elérhető lesz.

A cupertinói cég emellett bevezeti a Dolby Atmos térhangzást is. A háromdimenziós hangélményt biztosító technika több ezer dalnál a W1/H1 csippel szerelt Apple AirPod fülhallgatókon és Beats fejhallgatókon lesz élvezhető.

Egyelőre nem tudni, hogy az AirPods fülhallgatókon hallható lesz-e a veszteségmentes és veszteséges tömörítésű hangzás közötti minőségi különbség.

A piaci verseny következményei

Az Apple bejelentésre válaszul az Amazon közölte, hogy az Amazon Music „HD” szintjének felárát azonnal eltörlik. A veszteségmentes tömörítésű lejátszás így a havi tízdolláros szolgáltatás részét képezi és a havi nyolcdolláros Amazon Music Unlimited-előfizetők is elérhetik. 

Az Amazon 70 milliós katalógusa teljes egészében elérhető lesz CD-minőségben, további 7 millió „ultra HD” felvétellel együtt.

A havi húszdolláros (mintegy 5742 forint) HD-előfizetés egyébként nagyon jól ment, 100 százalékos növekedést ért el az elmúlt évben az Amazonnál. A lépéskényszert hozó bejelentésre az Apple Music androidos változatából lehetett értesülni, ahol a múlt pénteken jelent meg elsőként a veszteségmentes lejátszás opciója.

(9to5mac, The Verge)

Rovatok