Index Vakbarát Hírportál

Immár hivatalos: vége az Internet Explorernek

2021. május 21., péntek 06:04

A Microsoft régóta már csak vegetáló és mémekben élő böngészője követi a „temetőben” a Netscape-et: 2022-ben a redmondi cég végre örökre nyugdíjba küldi. Nem megy ez sem gyorsan.

Az Internet Explorer vegetálása konkrétan azóta tart, hogy a Microsoft 2015-ben bemutatta az Edge nevű helyettesítő böngészőt. (Igazából már ennél sokkal régebb óta haldoklik, hiszen a Firefox és a Chrome létezése óta már nem nagyon terem neki babér.) Persze amennyi mém született az Explorer lassúságából, 

olyan lassan is múlik ki,

de mégis, most már hivatalos: az Internet Explorer élete végére ért. 

Az Internet Explorer 11 asztali alkalmazást visszavonjuk, és 2022. június 15-én megszűnik a támogatása a Windows 10 bizonyos verzióiban

– jelentette be a Microsoft szerdán egy blogbejegyzésben.

A Microsoft az IE nyugdíjazásának fő okaként az Edge jobb kompatibilitását említi a modern webhelyekkel és az olyan régimódi IE-funkciókkal, mint az ActiveX, valamint a redmondi cég az Edge sokkal jobb biztonságát is megemlítette. Az Internet Explorer régebbi verziói hírhedtek voltak biztonsági sebezhetőségeikről, és az IE 11 még mindig csak havonta kap biztonsági frissítéseket, szemben az Edge és más modern böngészők sokkal gyakoribb biztonsági javításaival.

A kivezetési folyamat már idén elkezdődik: 2021. augusztus 17-én a Microsoft 365 „és más alkalmazások” megszüntetik az IE11 támogatását. Az Edge 2029-ig továbbra is támogatja a „régi Internet Explorer-alapú webhelyeket és alkalmazásokat”.

Hova ez a sietség?

Morzsoljunk el tehát egy könnycseppet (de csak komótosan), amint minden idők egyik leglassúbb és legtöbb biztonsági rését tartalmazó Microsoft-böngészője a sírba alászáll a Netscape mellé.

A NetMarketshare tavaly őszi adatai szerint az Internet Explorer már 

csak a teljes webes forgalom 5 százalékát teszi ki.

Más statisztikák szerint ez az arány kevesebb mint 1 százalék. Ez talán annak is lehet az oka, hogy az Internet Explorer 11-et 2013-ban adták ki, és azóta alig frissítették.

2022 technikailag egyébként nem jelenti az IE végét a Windows-felhasználók egy kiválasztott csoportja számára. A Microsoft hozzátette, hogy a nyugdíjazás nem vonatkozik a Windows 10 hosszú távú szolgáltatást nyújtó vállalati ágára, illetve a Windows Server verziójára.

(Microsoft blog)

Rovatok