Index Vakbarát Hírportál

Hónapokkal később is jelentkezhetnek tünetek a koronavírussal fertőzötteknél

2021. május 22., szombat 09:47 | aznap frissítve

Kialakulhatnak olyan betegségek a koronavírus-fertőzésen átesetteknél, amelyek a szívet, a veséket, a tüdőt, a májat vagy akár a mentális egészséget érintik. Ez derül ki egy amerikai kutatásból, amelyben több mint 260 ezer olyan, 18–65 év közötti fertőzött adatait vizsgálták, aki tavaly október 31-ig elkapta a koronavírust.

Az Infostart a MedicalXpressre hivatkozva azt írta, hogy a kutatás kontrollcsoportjába más, alsó légúti megbetegedést átvészelők mellett egészséges emberek két csoportja is bekerült. Az eredmények szerint az érintettek 14 százalékánál alakult ki legalább egyféle, kezelést igénylő állapot a koronavírus-fertőzést követően. Ez 5 százalékkal magasabb az egészségeseknél tapasztalt aránynál, és 1,65 százalékkal magasabb annál, amit az alsó légúti vírusfertőzésen átesetteknél észleltek:

és ezeknek a betegségeknek a rizikója négy hónappal a koronavírus-fertőzést követően magasabb volt, mint a kontrollcsoportokban.

A betegségek kialakulásának a kockázata nőtt az életkorral, az alapbetegséggel és a koronavírus miatti kórházi kezeléssel, és nőtt azoknál az ötven év alatti felnőtteknél is, akiknek nem volt alapbetegségük. Mintegy ötvenféle betegséget jegyeztek le a kutatók, akik egyelőre nem tudják még megjósolni, kiknél és mikor fognak bizonyos tünetek kialakulni, mert a diagnózisok kockázati tényezői eltérőek.

Rovatok