Index Vakbarát Hírportál

Alig ezer példány él vadon a perzsa leopárdokból, kettőt most sikerült levideózni

2021. május 24., hétfő 05:56

Két perzsa leopárdot láttak pakisztáni vadőrök, akiknek fél év után sikerült filmre venni az állatokat. Egy helyi természetvédelmi illetékes szerint nincs feljegyzés arról, hogy ez a faj valaha feltűnt volna az országban.

Sarifuddin Balocs, Pakisztán Beludzsisztán tartományának vezető természetvédelmi tisztviselője elmondta, hogy a leopárdokat fél éve látták először a vadőrök a hazargandzsi vadasparkban. A perzsa leopárd a legnagyobb és legritkább alfaja a leopárdoknak vagy más néven párducoknak, a felnőtt példányok magányosan élnek, csak párzási időszakban járnak párosan.

A vadőröket kamerákkal és távcsövekkel szerelték fel, hogy ha meglátják a leopárdokat, le tudják filmezni őket. A vadőröknek májusban sikerült is lencsevégre kapniuk a ritka ragadozókat – írja az MTI.

A perzsa leopárd (Panthera pardus ciscaucasica) egy Törökországban, Iránban, Afganisztánban és a Kaukázusban őshonos párducalfaj. Rendkívül ritka, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajként tartja nyilván. Becslések szerint mindössze ezer példány élhet belőlük a természetben, további 200 pedig állatkertekben. Balocs hangsúlyozta, hogy „Pakisztán lépéseket tesz a ritka fajok védelme érdekében”, és megosztják adataikat a Természetvédelmi Világszövetséggel.

A park vadőrei által készített videón az egyik leopárd tökéletesen álcázza magát egy zord, sziklás domboldalon, szinte észrevehetetlen, amíg fel nem áll és el nem távolodik. Balocs szerint korábban nem volt arra vonatkozó feljegyzés, hogy valaha is látták volna ezt az állatot Pakisztánban.

Az anatóliai leopárd (Panthera tilliana) nagyobb és más foltmintázatú, mint a Pakisztánban gyakrabban előforduló indiai leopárd (Panthera fusca). Pakisztánban a Himalája északi részén veszélyeztetett hópárducok (Panthera uncia) is élnek. A perzsa leopárdok élőhelye egyre fogyatkozik, és komoly problémát jelent, hogy bőrük értékes trófeának számít, valamint hogy előfordulási területükön nincs megfelelő mennyiségű prédaállat. Az is nehezíti a védelmüket, hogy ezek a területek (például Irán, Afganisztán)

állandó katonai konfliktusok helyszínei.

Magyarországon több állatkertben is láthatunk perzsa leopárdokat: Miskolcon 2017-ben és 2019-ben születtek kölykök, a fővárosi állatkertbe pedig az év elején érkezett a hím leopárd mellé egy nőstény Jászberényből. A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként már 2003-ban elkezdődött a perzsa leopárdok története, a hazai közönség akkor láthatott először ilyen állatokat. A 2003-ban érkezett tenyészpár, a csehországi születésű Čezi és a francia születésű Nadir nászából négy alomban összesen hét kölyök született: Asszír 2005 júniusában (ő volt az első Magyarországon született perzsa leopárd), Bella, Bara és Bahar 2007 júniusában, Csiú és Csenge 2008 szeptemberében, Dante pedig 2013 júniusában.

A kölykök azóta már felcseperedtek, és más állatkertbe kerültek, később pedig a már idős szülők is elpusztultak.

2018-ban egy új hím érkezett Budapestre Akhum személyében. Az ő párjának szánják Banut, a nemrégiben érkezett nőstényt. Banu 2017. augusztus 8-án született Jászberényben, és az első budapesti tenyészpár unokája. A Banu egyébként perzsa női név, és eredetileg hölgyet jelent.

Emellett a pécsi és a nyíregyházi állatkert is csatlakozott a faj tenyészprogramjához.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok