Index Vakbarát Hírportál

A Tinder közbeszól, ha zaklatást észlel

2021. május 24., hétfő 10:49

A Tinder egy új funkciója felszólítja a felhasználót, gondolkozzon, mielőtt bántalmazó vagy zaklató üzenetet küld.

A zaklatás elleni küzdelem jegyében elolvassa a felületen írott privát üzeneteket a Tinder társkereső alkalmazás. Az automatizált rendszer megtanulja felismerni a „káros nyelvezetet” a felhasználók által bejelentett üzenetekből, és figyelmeztetést küld, ha ilyennel találkozik. 

„Biztos vagy benne?”

A Tinder szerint a „Biztos vagy benne?” nevű rendszer a kísérletek során mintegy 10 százalékkal csökkentette a küldött üzenetekben szereplő nem megfelelő nyelvezetet.

Az Instagram és a Twitter már használ hasonló rendszereket a sértő kommentek és tweetek felismerésére. Az Instagram megkérdezi a felhasználókat, hogy „Biztos, hogy ezt akarod-e posztolni?”, ha a rendszere valamilyen szintű zaklatást észlel a fotók kommentjeiben.

Májusban a Twitter azt mondta, elkezdi megkérni az embereket, hogy posztolás előtt vizsgálják felül a tweetjeiket, ha azok 

káros vagy sértő

kifejezést tartalmaznak.

A Tinder egy ideje már rákérdez a sértő kifejezést tartalmazó üzenetek címzettjeinél: „Zavar ez téged?” Az új rendszer azonban az üzenet elküldése előtt fogja megkérni az írót, hogy gondolja át a kérdést.

A társkereső alkalmazás szerint azok a tagok, akik a próbaidőszak alatt látták a figyelmeztetést,

a következő egy hónap során kisebb valószínűséggel kaptak jelentést nem megfelelő üzenetek miatt.

Tinderen kapják, Facebookon osztják tovább

Közismert, hogy mennyire mérgező lehet a közösségi média, de ez még mind semmi ahhoz képest, ami a társkereső alkalmazásokon folyik. Ezt onnan is lehet tudni, hogy Facebookon és Twitteren osztják meg sokan azokat a zaklató és szexuálisan egyértelmű üzeneteket, amelyeket idegenektől kaptak a Tinderen.

Talán hihetetlenül hangzik, de előfordul, hogy az emberek csak azért „párosítanak” (vagy „match”-elnek, tinderes elnevezéssel) másokat, hogy bántalmazó, zaklató üzeneteket küldjenek nekik. A Tinder kísérlete bebizonyította, azáltal, hogy az embereket megkérik, álljanak meg, és gondolkodjanak, 10 százalékkal csökkentette az ilyenfajta üzenetek számát. Ez elsőre talán nem hangzik rosszul, másrészről viszont azt jelenti, hogy 

90 százalék még mindig átcsúszott a hálón.

Van még hova fejlődni tehát a zaklatás elleni védelem terén...

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: Matt Cardy / Getty Images)

Rovatok