Index Vakbarát Hírportál

Kaszinó lett az Apple-től letöltött gyerekjátékból

2021. május 25., kedd 18:43

Az Apple-re kiadott, alapvetően gyerekeknek szóló, cuki kismajmos játék valójában a legsötétebb szerencsejátékos weboldalakra csábítja át a gyanútlan játékost, aki értelemszerűen kiskorú is lehet.

A populáris filmekben, vagy videójátékokban a tiltott szerencsejáték-barlangokba szinte bárki betérhet, elég hozzá ismerni a jelszót, amellyel a kétajtós szekrény biztonsági őr beenged, vagy esetleg le kell hozzá fizetni valakit, hogy bejussunk.

Az Apple App Store-ban a jelek szerint van egy virtuális megfelelője ennek: egy olyan gyerekjáték, ami valójában szerencsejátékos weboldalak álcája, magyarán ilyenekre jut el a gyanútlan, esélyesen kiskorú felhasználó.

A különbség csak annyi, hogy itt nincs kopasz, kigyúrt biztonsági őr és titkos jelszó: egyszerűen a megfelelő országban kell lenned - vagy VPN segítségével úgy kell tenned, mintha a megfelelő országban lennél – különben nem tudod használni az alkalmazást.

Majomkodás – másféle értelemben

Maga a játék egy elég szegényes grafikájú, végtelenített pályán ugráló kismajomról szól, tele gépelési és nyelvtani hibákkal. A „Jungle Runner 2k21” nevű csodálatos mobiljátékos alkalmazás, amelyet az alkalmazásfejlesztő Kosta Eleftheriou fedezett fel, azóta eltűnt az App Store-ból, feltehetően a Gizmodo, a Verge és a Daring Fireball híradásainak köszönhetően.

Az említett „majomkodás” nem az egyetlen ilyen átverős játék: ugyanannak a fejlesztőnek, "Colin Malachi"-nak volt egy másik hihetetlenül egyszerű játéka is az App Store-ban, a "Magical Forest - Puzzle", amely szintén kaszinók álcája volt. 

A Verge cikke alapján az Egyesült Államokból (amíg még éltek) e játékok „rejtett funkcióit” nem lehetett elérni, de VPN-nel például Törökországból biztosan és a Daring Fireball szerint Olaszországból is, így esélyes, hogy Magyarországról is.

Rejtőzködnek

Ellentétben a több millió dolláros App Store átverésekkel, amelyeket Eleftheriou még az év elején fedezett fel, nem nehéz megérteni, hogy az Apple App Store felülvizsgálati programja miért siklott át ezek felett: mivel leginkább úgy néznek ki, mint a tipikus "shovelware" (nem túl minőségi, tucatszámra kiadott, egyszerű kis applikáció), könnyen „megbújtak” a többi játéknak álcázott applikáció között. Mivel a Jungle Runner, vagy a Magical Forest nem sértették meg az adatvédelmi irányelveket (ha csak a játék szintjén maradtunk), így nem jelentett akadályt, hogy maradjanak.

Az irányelvekkel kapcsolatban egyébként is érdemes tudnunk, hogy Apple App Store irányelveit végső soron még az ilyen játékok sem feltétlenül szegik meg. A szerencsejáték-alkalmazásokat ugyanis az Apple engedélyezi, amennyiben azok 

olyan régiókra korlátozódnak, ahol a szerencsejátékot a törvények megengedik,

és akár még azzal is lehetne érvelni, hogy ez a fejlesztő pontosan ezt tette az IP-cím ellenőrzésével. Persze, az már sokkal rázósabb, amikor egy szerencsejáték-alkalmazás gyerekjátéknak álcázza magát - és Eleftheriou szerint a szerencsejáték-oldalak is átverhetik az embereket.

(The Verge)

Rovatok