Index Vakbarát Hírportál

Elektromos pápamobil készül Ferenc pápának

2021. május 27., csütörtök 08:48

A Fisker Inc. az EV-startupból lett tőzsdén jegyzett vállalat, a teljesen elektromos Ocean SUV-jét építi át Ferenc pápa számára.

A vállalat pénteken közölte, hogy jövő év végén tervezi a Vatikánba szállítani a készülő Fisker Ocean SUV-jén alapuló elektromos pápaautót. Az első megállapodás Ferenc pápa és a Fisker társalapítói, Henrik Fisker és dr. Geeta Gupta-Fisker között csütörtökön tartott zárt körű találkozóján született. Henrik Fisker számos vázlatot mutatott, köztük egyet, amelyet Ferenc pápa aláírt. Az új pápamobilról nem sok részletet tudni, bár az átalakított Fisker Ocean SUV egyik grafikusan renderelt képe

egy teljes üvegkupolát is mutat.

Különböző autógyárak több mint 50 éve igyekeznek a Vatikánnal a Szentszéket kiszolgáló járműveket fejleszteni. A Ford, amely egy 1964-es Lehmann–Peterson-változatot készített, VI. Pál pápa 1965-ös New York-i látogatásán használta. János Pál pápa hivatalba lépéséig népszerűsítették a „pápaautó” („Popemobile”) kifejezést. Az autógyártók, köztük a Dacia, a Stellantis Fiat és a Jeep márkái, a Mercedes-Benz és a Renault is szállítottak járműveket különböző pápáknak. Ferenc pápa közismerten egy Ford Focust használ a Vatikánban való autózáshoz.

Az adott igazi inspirációt, amikor azt olvastam, hogy Ferenc pápa nagyon odafigyel a környezetre és a klímaváltozásnak a jövő generációira gyakorolt hatására

– mondja Henrik Fisker. „A közlekedési eszköz belsejében számos fenntartható anyagot használunk majd, többek között az óceánból származó, újrahasznosított műanyag palackokból készült szőnyegeket” – tette hozzá Fisker.

A Fisker célja, hogy 2022. november 17-én megkezdje az Ocean SUV gyártását, amelynek alapára 37 499 dollár (11 137 200 forint) lesz. A „Popemobile” változat várhatóan ugyanekkor készül el, bár konkrét dátumot nem osztottak meg.

(Techcrunch)

Rovatok