Index Vakbarát Hírportál

Nyolcmilliárdba került a világ jelenleg legdrágább autója

2021. május 28., péntek 11:44

A Rolls-Royce Boat Tail annyiba kerül, mint 55 Phantom. Egyetlen megrendelő számára készítették, aki nem járult hozzá ahhoz, hogy kiderüljön a személye.

Új rekorder vezeti a világ legdrágább autóinak listáját: a napokban bemutatott Rolls-Royce Boat Tailt 20 millió fontért (mintegy nyolcmilliárd forintért) készítették egy titokzatos multimilliomos számára.

Az előző rekordert, a tízmillió fontért épített üvegtetős Rolls-Royce Sweptailt 2017-ben adták át, így nem sok időt tölthetett a luxusautók trónján.

A gyártónak nem szokása konkrét összeget mondani, de az egyedi és kézzel épített Boat Tail árából nagyjából 55 Rolls-Rocye Phantomra vagy 86 Ghostra futná.

A megrendelő hozzájárult a jármű bemutatásához, de nevét teljes titoktartás övezi. Annyit tudni mindössze, hogy a szerencsések a Côte d’Azur útjain láthatják élőben közlekedni. Az autót természetesen nem extra listából állították össze, hanem minden részletében

a tulajdonos kívánságainak megfelelően tervezték.

Az utastérben például a megrendelő és felesége külön kivehető svájci órát kapott. A férfi órája mutatja a szülőhely felett épp uralkodó csillagképet. Az órák alatt egy külön titánfiókocska található, ami azért különösen fontos, mert a tulajdonos szokása, hogy vezetés közben leveszi a karóráját, viszont nem szereti, ha az órája nincs szem előtt. A kormányt szintén egyéni kívánságra készítették vékonyra és könnyen forgathatóra.

Amitől igazán különleges az autó, az szinte mindig rejtve marad. A csomagtartó helyén található pillangószárnyas ajtók alatt egy masszív piknikszett bújik meg, egyedi étkészlettel, kaviárhűtővel és dupla pezsgőhűtővel. Mindezeket úgy oldották meg, hogy különböző éghajlati viszonyok között és nagy sebességnél is zaj nélkül és biztonságban mozognak a járművel.

Az uzsonnarészleg csúcsa a kocsi hátuljára rögzíthető, szénszálas konstrukciójú napernyő, amelynek megfelelő működését szélcsatornában is ellenőrizték.

A Boat Tailből mindössze három darabot épít a Rolls-Royce, mindegyik autó másmilyen kialakítású hátsó traktust kap – de a most bemutatott modellen kívül a másik kettő nem kap nyilvánosságot.

(Borítókép: Jeff Spicer / Getty Images Hungary)

Rovatok