Index Vakbarát Hírportál

Ha nem kedveli a kedveléseket, elrejtheti Instagramon

2021. május 31., hétfő 07:18

A Facebook által üzemeltetett platform célja az, hogy „csökkentsék a nyomást a felhasználókon” – közölte a közösségimédia-óriás.

Az Instagram lehetőséget kínál majd a felhasználóknak arra, hogy elrejtsék az alkalmazáson közzétett bejegyzésekre kapott kedvelések számát. A funkciót bekapcsoló felhasználók mostantól a szám helyett csupán a posztot kedvelő követő felhasználónevét látják majd.

Az eszközt 2019 óta tesztelték több országban, de most világszerte bevezetik.

Ez tovább tartott, mint reméltem, viszont nagyon izgatott vagyok, hogy az embereknek nagyobb kontrollt adunk az élmény felett

– mondta az Instagram főnöke, Adam Mosseri a BBC-nek.

Csak a mentális egészség meglegyen, az a fontos

Az Instagram a tesztelés és a kutatás során azt nyilatkozta, hogy a lájkok eltávolítása kis hatással volt a felhasználók viselkedésére vagy a jóllétre – miután aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a platform használata összefüggésbe hozható a önbizalomhiánnyal és a rossz mentális egészséggel.

Az Oxford Internet Institute nemrégiben készült tanulmánya szintén úgy találta, hogy 

„alig van összefüggés”

a közösségi média használata és a tizenévesek mentális egészsége között.

Ennek ellenére Mosseri szerint az Instagram – amely a Facebook tulajdonában van – azért vezette be a funkciót, hogy „az emberek jól érezzék magukat a platformon töltött idővel kapcsolatban”.

Úgy gondolom, van még mit tenni ezen a téren. Minél inkább meg tudjuk adni az embereknek a lehetőséget, hogy úgy alakítsák az Instagramot és a Facebookot, hogy az nekik jó legyen, annál jobb

– tette hozzá Mosseri.

A felhasználóknak egyébként lehetőségük lesz arra is, hogy elrejtsék a számlálásokat egy adott posztra vonatkozóan, mielőtt és miután az megjelenik a platformon.

Választási lehetőség

A lényeg, hogy választási lehetőséget adjunk az embereknek

– tette hozzá Mosseri úr, példaként hozva fel a szakítást vagy az iskolaváltást, amely élethelyzetek egyébként is komoly stresszt okozhatnak egy fiatalnak.

Lehet, hogy néhány hétig vagy hónapig kevésbé akar aggódni amiatt, hogy hány lájkot kap, aztán lehet, hogy vissza akar váltani az előző beállításra. Ha ez egy egyirányú ajtó, az emberek hajlamosak habozni a vezérlés használatával kapcsolatban

– hangsúlyozta még Mosseri.

Az Instagram algoritmusa továbbra is figyelembe veszi a kedvelések számát, amikor a posztokat népszerűsíti a platformon, de más tényezőket is figyelembe vesz, például azt, hogy a felhasználó mit követ, vagy mivel foglalkozik.

Mosseri úr elmondta, hogy az alkotók – a platformon márkakapcsolatokkal és hirdetésekkel pénzt kereső fiókok – „polarizált” reakciókat váltottak ki, de az új funkció nem befolyásolja a bevételeket.

Instagram gyerekeknek

Az év elején aggodalmak merültek fel az Instagram gyermekeknek szánt változatának kialakítására vonatkozó kiszivárgott tervek miatt.

A 13 éven aluliaknak szánt Instagram létrehozására vonatkozó tervek „nem voltak teljesen kiforrottak” – mondta Mosseri úr, kifejtve, hogy nehéz volt ellenőrizni az életkort, mivel a gyerekek gyakran nem rendelkeznek személyi igazolvánnyal.

Felelősségteljesebbnek kell lennünk, jobban kell arra ügyelnünk, hogy a szülőknek felügyeletet és átláthatóságot biztosítsunk, mint hogy hagyjuk, hogy a gyerekek továbbra is hazudjanak a korukról

– hangsúlyozta Mosseri, hozzátéve, hogy az alkalmazás létrehozása „némi időt vesz igénybe”.

(BBC)

Rovatok