Index Vakbarát Hírportál

Több száz diák szedte a szemetet a Hármashatárhegynél

2021. június 2., szerda 11:22

A budapesti piarista gimnázium szervezte az akciót, az online oktatás hónapjai után az egész iskolát megmozgatták a jó cél érdekében.

A budapesti piarista gimnázium diákjai a fenntarthatósági témanap keretében hulladékgyűjtési akción vettek részt a nyár első napján. A több száz diák tíz útvonalon folytatott önkéntes szemétszedése a Határnyeregnél (Hármashatárhegyi repülőtér) fejeződött be – írják közleményükben.

A program célja a környezettudatos életre nevelés: a fiatalok figyelmének ráirányítása a világ gondozására, a természet értékeinek megbecsülésére, mindemellett pedig a környezetvédelmi ismereteiket is gazdagíthatták. A hosszú online tanulást követően ez egy remek lehetőség volt az egész iskola megmozgatására.

Az iskola munkarendje – még akkor is, ha a tanárok nagy igyekezettel érdekes, változatos órákat próbálnak tartani – azért meglehetősen egyhangú. Tanórák és szünetek sorjáznak hasonló ritmusban hónapokon keresztül nap mint nap. Ha egy fontos ügynek nagyobb hangsúlyt akarunk adni, akkor azt ki kell szakítanunk ebből a megszokott munkarendből, valami gyökeresen mást kell csinálnunk. A mi iskolánk esetében, amely a főváros közepén van, még inkább indokolt, hogy kimozduljunk az erdőbe, amikor a teremtésvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos napot szervezünk

– mondta az Indexnek az iskola igazgatója, Horváth Bálint Pál. Hozzátette: a katolikus iskolának a teremtésvédelem ügye egyre fontosabb lesz. Ferenc pápa Laudato si kezdetű enciklikája hiánypótló szöveg, hiszen a fenntarthatóság, a környezetvédelem kérdéseit tágabb perspektívába helyezi. A hulladéktermelés és annak megfelelő újrahasznosítása komoly kihívás, amellyel jelenleg nagyon nehezen tudunk megbirkózni, és ezt könnyen megtapasztalhatják a diákok is.

Az eredeti ötletünk az volt, hogy egyszerűen átsétálunk a Gellérthegyre az Erzsébet-hídon keresztül, és ott tevékenykedünk. Az önkormányzat munkatársai azonban jó munkát végeznek, az előzetes bejáráson nemigen találtunk elszórt szemetet a hegyen. A Pilisi Parkerdő munkatársaival egyeztetve aztán így esett a választásunk a Hármashatárhegy és a vitorlázó reptér környékére: a résztvevő 10 osztályunk változatos útvonalakon közelíthette meg a repteret, ahol aztán közösségi programokra, játékra is lehetőség adódott 

– tette hozzá az igazgató.

Csak az idei évben Magyarországon eddig 874 666 tonna szemetet termeltünk. A világon átlagosan több mint kétmilliárd tonna szemét keletkezik évente, mindez elég ahhoz, hogy 800 000 darab 50 méteres medencét színültig töltsünk vele. A World Bank által készített kutatások szerint ez a szám 2050-re elérheti az évi 3,5 milliárd tonnát, ezzel közel élhetetlenné téve a földet. 

(Borítókép: Budapesti Piarista Gimnázium / Márkus Roland)

Rovatok