Index Vakbarát Hírportál

Árnyékban is leéghetünk, óvatosan az UV-sugárzással

2021. június 7., hétfő 08:46

Itt a nyár, a napozás ideje. Noha a nap az elsődleges D-vitamin-forrásunk, a túlzott sütkérezés károsítja a bőrünket. Török Mária bőrgyógyászt kérdeztük.

Beköszönthet a hőség hét elején, csak kevés zápor, zivatar frissítheti a levegőt. Az Időkép előrejelzése szerint hétfő délután már mindenhol a napsütésé lesz a főszerep, és 23–28 fokig szökik fel a hőmérő higanyszála. A hőérzet ennél is magasabb lehet, és nagyon erős, néhol már

extrém tartományban alakulhat az UV-sugárzás.

Török Mária bőrgyógyász szerint a hirtelen jött napos időre még nincs felkészülve a bőrünk, hiszen a téli fehérségünkön még áprilisban és májusban sem javíthattunk a pocsék időjárás miatt. A szakember mindössze tíz perc napozást javasol, annál többet fényvédő nélkül senkinek nem szerencsés a napon lennie.

A napégésnek több fokozata van a picit bepirosodó bőrégéstől egészen a hólyagos égésig. Úgy gondolom, hogy az elmúlt öt-hat évben jóval óvatosabbak lettek az emberek, de sajnos még mindig van és lesz is, akinek a csillogó, napbarnított bőr fontosabb lehet a egészségénél

– mondta az Indexnek a bőrgyógyász. Hozzátette, hogy a szemet még jobban károsítja a napfény, ezért nem csak a bőrünkre kell ügyelni a közelgő hőségben. 

Napozás utáni bőrápolás

Kedden várhatóan megközelítjük vagy elérjük, szerdán át is léphetjük a 30 fokot, így a nyár első hőségnapjai jöhetnek. Az előrejelzések szerint az UV-sugárzás kedden és szerdán is nagyon erős, extrém szintet ér el. A szakember szerint különösen fontos, hogy a gyermekek és a bőrérzékenyek speciális fényvédőt használjanak, ahogyan az utólagos bőrápolás is lényeges.

A napégés rendkívül roncsolja a bőr kollagénrétegét, emiatt a bőr elvékonyodik, ráncosodik. Ezen már nem tudunk utólag javítani, ellenben a napégés vagy barnulás másik következményét, a bőrszáradást még kezelhetjük. Ezért ajánlott napozás utáni tusfürdő, testápoló használata. Szintén nagyon fontos, hogy például a pattanásos bőrnél romolhatnak az aknés panaszok, ezért speciális fényvédőre van szükség. Szintén különös figyelmet kell fordítanunk a gyermekek bőrvédelmére, a kicsiknek vegyszermentes fényvédőt válasszunk

– tette hozzá Török Mária. 

A következmények

A bőrgyógyász szerint nagyon fontos, hogy ne tegyük ki a bőrünket intenzív napsugárzásnak, ne napozzunk délelőtt 10 és délután 16 óra között. Téves azt gondolni, hogy árnyékban nem éri a bőrünket sugárzás, ahogy az is, hogy ködös, felhős napon nem lehet leégni. Használjunk sapkát, kalapot, napszemüveget. A melanóma a bőr leggyakoribb daganata, Török Mária szerint azonban évtizedes napozástól alakulhat ki bőrrák.

A bőrrákhoz idő kell, évtizedes napozás után alakulhat ki – hacsak nem genetikailag kódolt... Tehát a tartós napfény okozhat bőrrákot, ezért különösen fontos például az evezősök, szabadban dolgozók védelme, akik nem csak egy-két napot, hetet töltenek nyaranta a napsütésben

– figyelmeztet Török Mária. A napallergiáról is beszélt, melynek tünetei a csalánkiütéstől egészen a piros foltokig, pattanásos elváltozásokig terjedhetnek. A kiütéses tünetek pedig nemcsak a napfénynek kitett helyeken, hanem akár a ruha alatt is jelentkezhetnek. A napallergia hátterében örökletes tényezők vagy akár bizonyos gyógyszerek (fogamzásgátlók, antibiotikumok) és a napsugárzás együttes hatása (amely növeli a bőr fényérzékenységét) is állhat.

Aki sok anyajeggyel vagy nagyon fehér bőrrel rendelkezik, használjon minél magasabb faktorszámú fényvédőt, és nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük anyajegyeink állapotát. Amennyiben az anyajegyeken bármilyen elváltozás tapasztalható (megváltozik a felszíne, alakja, színe, mérete, vérzik), orvoshoz kell fordulni

– tanácsolja a bőrgyógyász. 

Vár a nyár!

Az Időkép balatoni jelentése szerint hétfőn sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből legfeljebb kisebb zápor alakulhat ki. Mérsékelt északkeleti szélre lehet számítani, délután 25–26 fok körüli maximumokkal. 

A déli órákban az UV-sugárzás eléri az erős, helyenként a nagyon erős fokozatot.

Az Adria térségében hétfőn gyakran megnövekedik a felhőzet, időnként záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Csak helyenként élénkülhet meg a szél, hétfőn 22–27 fok között alakul a hőmérséklet.

(Borítókép: Napozók Londonban 2020. augusztus 7-én. Fotó: Neil Hall / MTI / EPA)

Rovatok