Index Vakbarát Hírportál

Vesztünkre törnek a mikroműanyagok

2021. június 14., hétfő 12:04 | aznap frissítve

Évente 40 ezer műanyagrészecskét falhatunk fel, holott egyetlenegy étteremben sem szolgálnak fel ropogósra sült műanyagot hasábburgonyával. Ám elég csupán egyetlen ebéd, s máris száz ilyen apró elem vándorol a szervezetünkbe. A legtöbb mikroműanyagot a különféle tengeri gerinctelenek, a többi között a kagylók, a rákok tartalmazzák, de a sószórónkban lévő kristályokban is rengeteg ilyen részecske bújik meg, írta a Novekedes.hu.

Az étel a legtöbb esetben csak közvetítő szerepet tölt be, mivel a legújabb vizsgálatok szerint az azok ragadós felületére hulló por jelenti az egyik legnagyobb problémát.

A műanyag tárgyainkról leváló parányi mikroszálak ugyanis olyannyira könnyűek, hogy azok a szálló porral együtt képesek mozogni, így végső soron a tányérunkon köthetnek ki. 

Vizsgálták több ország összesen 259-féle palackozott vizét is; az eredmény: azok átlagosan, literenként, 325 műanyagrészecskét tartalmaznak.

A mikroműanyagok egészségre gyakorolt hatását még nem lehet pontosan tudni. Annyi már kiderült, hogy belégzésük a légutak gyulladását okozhatja. Tengeri állatok esetében az emésztő- és légzőrendszerükben található nagy mennyiségű mikroműanyag az élőlény idő előtti elpusztulásához vezet.

Rovatok