Index Vakbarát Hírportál

Negatív ellenanyagtesztet produkáltak a sinopharmosok, Merkely tesztje sem segít

2021. június 14., hétfő 09:29 | aznap frissítve

Már több száz, Sinopharm-vakcinával oltott ember számolt be egy Facebook-csoportban arról, hogy negatív lett az antitestvizsgálata. Egy orvosnak Merkely Béla azt javasolta, hogy mivel a magánlaborok tesztje nem jó, ezért inkább a Semmelweis Egyetemen végezzen vizsgálatot, de az is negatív lett.

Túlnyomóan 60 évnél idősebb emberek vannak a csoportban, ahol azok gyűlnek össze, akiknél az ellenanyagteszt szerint nem alakult ki védettség a Sinopharm-oltás után.

Bodó Hajnalka nyugdíjas reumatológus a 24.hu-nak arról beszélt, hogy már három tesztet is elvégeztetett önköltségen, de mindegyik negatív lett, annak ellenére, hogy mindkétszer beoltották a kínai vakcinával. Férjét, akit ugyancsak a kínai vakcinával oltottak, szintén negatívra tesztelték. 

Elmondta, hogy az első teszt után levelet írt Merkely Bélának, aki azt javasolta, hogy a Semmelweisen is végeztessen el férjével egy-egy tesztet. 

Később megtette ezt, de ez a teszt is negatív lett az ő esetében. 

Férjének ugyan pozitív lett a semmelweises tesztje, de az ő ellenanyagszintje is épphogy csak meghaladta a határértéket a vizsgálat szerint. 

A teszteredményről a reumatológus Merkelynek is beszámolt, aki válaszában azt írta: önmagában az antitestteszt eredményeit a SARS-CoV-2 fertőzés elleni immunitás vagy védelem meghatározott szintjének jeleként értelmezni nem lehet, és idézte az amerikai gyógyszer-engedélyeztetési hivatal május 19-i állásfoglalását, amely többek között kitér arra is, hogy a Covid–19-oltás nem minden antitestteszt esetében okoz pozitív eredményt.

Akkor milyen tesztet kell elvégezni, amely kimutatja, hogy védett vagyok? 

– kérdezett vissza Bodó Hajnalka, amire azonban már nem érkezett válasz. 

A reumatológus így most már csak abban bízik, hogy saját felelősségre esetleg beolthatják majd magukat a Pfizer vagy a Moderna vakcinájával, mert most már csak ebben bíznak.

A történtek miatt a kínai vakcinával oltottak már Orbán Viktornak, Áder Jánosnak és a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek is levelet írtak. Az NNK és az OGYÉI válaszolt ugyan nekik, de tőlük sem kaptak választ arra, hogy mit tehetnek azért, hogy náluk is kialakuljon a védettség. 

Karácsony Gergely főpolgármester eközben Orbán Viktortól azt követelte, hogy hozzák nyilvánosságra az ellenanyagtesztek adatait az egyes oltások esetében. 

Rovatok