Index Vakbarát Hírportál

Három asztronautát küld fel Kína a Tienho űrállomására

2021. június 16., szerda 06:40

Kína három asztronautát küld fel csütörtökön (június 18.) a kialakítás alatt álló űrállomására – adta hírül az MTI a kínai sajtó a Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség (China Manned Space Agency, CMSA) szerdai bejelentése alapján. A híradásból megtudható, hogy a három űrhajóst helyi idő szerint csütörtök reggel 9 óra 22 perckor, egy Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta segítségével juttatja fel a Tienho (Mennyei harmónia) űrállomás központi kabinjához a Sencsou-12 űrhajóval.

A most felküldendő asztronauták közül ketten már rutinosabbak, hiszen korábbi űrmissziókon is részt vettek.

A csütörtöki indulók három hónapot töltenek majd az űrállomáson, ahol egyebek mellett javítási és karbantartási munkát végeznek.

Ez a küldetés a harmadik számú abból a tizenegyből, amelyek alatt a tervek szerint a jövő év végéig kiépülhet az űrállomás és felérkezhet a szükséges rakomány, valamint a legénység.

A Tienho központi elemét április 29-én bocsátották fel, kettőt pedig jövőre terveznek felküldeni. Korábbi beszámolók szerint az űrállomást tizenöt éven át akarják üzemeltetni, és egyhuzamban akár hat hónapon át is tartózkodhat rajta legénység.

Rovatok