Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó dinoszauruszainak lábnyomait találták meg Doverben

2021. június 18., péntek 19:00

A mai Brit-szigeteken élő utolsó dinoszauruszok száztízmillió éves lábnyomait fedezték fel a doveri fehér sziklák közelében – adta hírül az MTI a The Telegraph cikkére hivatkozva. 

A különleges leletek a kenti Folkstone tengerparti szegélyén váltak láthatóvá, amikor egy vihar következtében új kövületek kerültek felszínre. A szakértők szerint a nyomokat vélhetően ankylosarusok, robosztus, páncélos, külsejű hüllők, theropodák, háromujjú  húsevők, valamint ornithopodák, vagyis növényevő, madárcsípőjű dinoszauruszok hagyták maguk után.

Először találtunk a folkstone-i formáció nevű kőzetben dinoszaurusz-lábnyomot, ami azért is rendkívüli, mert ezek lehettek az utolsók az ország területén, mielőtt kihaltak volna

– emelte ki David Martill, a Porthsmouthi Egyetem paleobiolgósua. A maradványokat nem mellesleg Philip Hadland, hastingsi Múzeum és Művészeti Galéria kurátora fedezte fel.

Még 2011-ben vettem észre szokatlan nyomatokat. Úgy tűnt, ismétlődnek és csak arra tudtam gondolni, hatalmas lábnyomok lehetnek. Annak alapján, amit a geológusok vélnek az itteni sziklákról, valószínűtlennek látszott, de mikor további lábnyomokat kerestem, az apály segítségével még jobbakat találtam – fejtette ki Philip Hadland.

A lelet különlegességéről és hitelességéről a tudományos világot a Portsmouthi Egyetem szakembereivel végzett kutatások győzték meg, bebizonyosodott, valóban dinólábnyomok kerültek elő. Ezek között olyanok is vannak, melyek akkorák, mint egy mai elefánté, és valószínűleg egy ornithopodichnus hagyta őket maga után, hasonlóakat Kínában is találtak a tudósok.

A legnagyobb lábnyom nyolcvan centméter széles és hatvanöt centiméter hosszú, egy iguanodonszerű ősgyíké lehetett, amely szintén növényevő volt, akár tíz méteresre is megnőtt, két vagy négy lábon járt.

Rovatok