Index Vakbarát Hírportál

Búcsú az utolsó telefonfülkétől

2021. június 18., péntek 12:09

A Prágától mintegy ötven kilométerre délnyugatra fekvő Hlubyne település központjában csütörtökön megszüntették és eltávolították a helyéről az utolsó nyilvános telefonfülkét, amely még rá volt kapcsolva az országos telefonhálózatra.

Az utolsó beszélgetés ezen a telefonkészüléken már több mint két éve zajlott le

– mondta Jan Hruska, az O2 telefontársaság műszaki igazgatója újságíróknak.

Miután a cseh távközlési hivatal tavaly ősszel úgy döntött, hogy 2021-ben az állam már nem fogja támogatni a nyilvános telefonfülkék üzemeltetését, a szolgáltatást biztosító O2 cég bejelentette: januártól kezdve fokozatosan felszámolja az összes, még működő nyilvános telefonfülkéjét.

A mintegy 150 lakosú Hlubyne központjában álló telefonfülke volt az utolsó, amelyet az O2 emberei leszereltek és eltávolítottak a helyéről. Petr Boukal, Hlubyne polgármestere bejelentette: az utolsó csehországi telefonfülke helyét emléklappal jelölik meg.

Húsz éve, az ezredfordulón, amikor a lakosság körében még nem volt általános a mobiltelefon, több mint 30 ezer nyilvános telefonfülke működött Csehországban. Az első nyilvános telefont 1911-ben szerelték fel Prágában az Óvárosi téren.

Rovatok