Index Vakbarát Hírportál

A tekintetükkel hárfázhatnak a mozgáskorlátozott zenészek

2021. június 18., péntek 09:27

A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek. A „szemhárfa” megalkotója Zacharias Vamvakousis informatikus és zenész. A számítógépes program létrehozásában az az eset inspirálta, amikor egy zenész barátja motorbalesetben megsérült nem sokkal egy közös koncertjük előtt.

Kezdetben nem lehetett tudni, lépes lesz-e mozgatni a karjait és tud-e majd játszani. Sokkoló volt számomra, és ekkor tudatosodott bennem, hogy szükség van egy ilyen technológiára

– idézte fel a történteket.

A program a szemmozgás alapján parancsokat adó digitális technológián alapul, amelyet széles körben használnak már, például a számítógépes játékok terén és az orvoslásban.

A képernyőn elhelyezett hangjegyeken egyesével megpihen a tekintet, így a zenész másodpercenként átlagosan 3-4 hangot képes lejátszani. A programmal huszonöt hangszer szólaltatható meg.

Vamvakousis a program használatát barcelonai speciális igényű iskolákban tanította meg, ahol ő maga is tanult. Elmondása szerint a programot több mint kétezren töltötték már le.

Rovatok