Index Vakbarát Hírportál

Tizenöt év alatt duplázódott a Föld felmelegedése

2021. június 18., péntek 14:08

Páratlan mennyiségű hőt nyel el a Föld. Ezzel bolygónk sugárzásegyenlegének a többlete nagyjából megkétszereződött 2005 és 2019 között – mutatták ki az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal kutatói közös tanulmányukban.

A kutatók aggasztónak tartják ezt a növekedést. A sugárzásegyenleg és a többlete azt a különbséget jelenti, hogy mennyit nyel el a Föld légköre és felszíne a Nap által kisugárzott energiából ahhoz képest, hogy mennyi infravörös sugárzás kerül vissza a világűrbe.

A pozitív sugárzásegyenleg azt jelenti, hogy a Föld rendszerei több energiát fognak fel, és a bolygó ezáltal melegedik. A kutatók szerint a műholdas megfigyelések adatai és az óceánokon lévő úszó megfigyelési pontok adatai is kimutatják ezt az anomáliát.

Az óceánokon lévő, úszó hőmérőkből kinyert adatok alapján becsülhető, hogy milyen ütemben melegednek fel az óceánok. Mivel a többletenergia 90 százalékát az óceánok fogják fel, a műholdas szenzorok adatainak összhangban kell lenniük az óceánok hőmérséklet-változásával. Mindkét független megfigyelési mód a Föld sugárzásegyenlegének a változásairól kimutatta ezt az óriási eltérést

– közölte Norman Loeb, a NASA kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásnak növekedése a hőt a Föld légkörében tartja, felfogva a sugárzást, amely különben visszakerülne a világűrbe.

Ez a felmelegedés olyan változásokat idéz elő, mint a jég- és hóolvadás. A vízpárolgás növekedése és a felhők változása tovább gyorsítja a felmelegedést.

A sugárzásegyenlegből származó felmelegedés megkétszereződését részben az üvegházhatású gázok és a vízpára növekedése, valamint a felhők és a jég csökkenése okozza.

A kutatók szerint a Csendes-óceánon végbemenő természetes jelenség, amikor a vízfelszín hőmérséklete eltolódik hidegből meleggé, valószínűleg szintén jelentős szerepet játszik a folyamat felerősödésében – írja a Guardian.

Rovatok