Index Vakbarát Hírportál

Magyar fejlesztés kínál megoldást a házak környezetbarát szigetelésére

2021. június 21., hétfő 11:48 | aznap frissítve

Energiatakarékos és környezetbarát hőtárolási módszert fejlesztett ki az építőipari termékeket gyártó Thermofoam Kft. bácsalmási telephelyén. A módszer hőtároló mikrokapszuláknak köszönhetően működik, amelyek egyebek mellett hőszigetelő anyagba vagy a vakolatba keverve fejtik ki hatásukat – tájékoztat róla az MTI. 

A cég vezetője, Pirityi László János kifejtette, hogy a

 beruházás 608 millió forint uniós és mintegy 140 millió forint saját forrásból valósult meg a veszprémi Pannon Egyetemmel és a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközponttal együttműködve.

A magyar módszer lényege abban rejlik, hogy a mikrokapszulák hőtároló anyagot tartalmaznak, amely felmelegedéskor megolvad, és így hőt von el a környezetéből, lehűléskor pedig megdermed, és a felvett hőt leadja belső környezetének, így stabilizálódik az épület belső hőmérséklete. Az olvadási hő hetven, nyolcvanszorosa a fajhőnek, így kisebb térfogaton sokkal nagyobb hőtárolásra van mód a mikrokapszulák alkalmazása révén, mint a folyadékhő-tárolás esetében például a hagyományos fal- és padlófűtés alkalmazásakor.

A fejlesztés költsége egy átlagos családi ház esetében egymillió forint alatt van. Nemzetközi piackutató cégek szerint 2018 és 2025 között Európában a mikrokapszulázott hőtároló anyagok piacán mintegy húszszázalékos növekedés várható

– tudatta a szakember, aki elárulta, hogy hasonló elven működő, de más technológiával gyártott hőtároló mikrokapszulát már használnak Németországban számos középületben. A gyártás azonban a közelmúltban Németországból átkerült az Egyesült Államokba, így Európában kizárólag a cégük foglalkozik mikrokapszulás hőtároló előállításával. 

Rovatok