Index Vakbarát Hírportál

150 év után újra láttak szabadon egyiptomi keselyűt Angliában

2021. június 23., szerda 07:24

1868 óta először láttak szabadon egyiptomi keselyűt, közismertebb nevén dögkeselyűt az Egyesült Királyságban. Az állat az Anglia déli csücskénél fekvő Scilly-szigeteken tűnt fel, feltételezik, hogy a vándorlás közben megzavarodott madár Észak-Franciaországból érkezett az angol szigetre.

A dögkeselyű az 1800-as években még a Kárpátokban is előfordult, de fokozatosan kiszorult, és mára szinte teljesen eltűnt az öreg kontinensről. Dél-Európa bizonyos részein, Spanyolország, Franciaország és Görögország melegebb területein még megtalálható ugyan, de Ázsiában és Afrikában fészkel, a sivatagok és szavannák övében fordul elő gyakrabban.

Az Exeteri Egyetem ökológusa, Stuart Bearhop professzor a BBC-nek azt mondta, ha sikerül bizonyítani, hogy vadon élő madárról van szó, ez lesz az első alkalom az elmúlt több mint 150 évben. Az Egyesült Királyság területén ugyanis kétszer, 1825-ben Somersetben és 1868-ban Essexben dokumentálták a madár megjelenését.

A szakértő szerint a Scilly-szigeteken látott keselyű Franciaország északi részéről repült át Angliába. A madárrajongóknak azt ajánlja Bearhop, hogy minél hamarabb utazzanak a szigetre, ugyanis egy életben egyszer eljövő alkalom lehet a ragadozó látványa, lévén világszinten veszélyeztetett fajról van szó. A Scilly-szigetek utazási irodája a BBC-nek elmondta, a madár múlt hétfő környékén történő felbukkanása óta negyven ember érkezett madárlesre, és követte az állatot a Szent Mária sziget Peninnis Head hegyfordulójától Tresco szigetére.

A dögkeselyű közismertségét az ókori egyiptomi hieroglifákon történő megjelenésének köszönheti. Az állat emellett azért is érdekes, mert az egyik egyetlen, mely ha kell, eszközt használ táplálkozása során. Az egyiptomi keselyű csőre ugyanis túl gyenge ahhoz, hogy feltörje például a tojás héját, ezért addig dobálja azt kövekkel, míg fel nem törik.

Rovatok