Index Vakbarát Hírportál

Rossz hírek jöttek, korábbi támogatói is eladják bitcoinjukat

2021. június 24., csütörtök 13:27

Nagyon nagy a nyomás a legnépszerűbb kriptovalután, a Kínából érkező rossz hírek mellett a zsarolási botrányok is betettek a bitcoin árfolyamának.

Majdnem az összes bitcoinját eladta Jim Cramer, amerikai tévés személyiség. A CNBC Mad Money című pénzügyi műsorának házigazdája a televízió másik műsorának, a Squawk on the Streetnek nyilatkozott döntéséről.

Cramer korábban lelkes kriptovaluta-befektető volt, tavaly ősszel még az elszabaduló inflációtól tartva bitcoinvásárlásra biztatott, és úgy vélekedett, hogy gyermekeire is bitcoint hagy.

Amikor a gyerekek megkapják a örökségüket, nem éreznék túl jól magukat arannyal, sokkal kényelmesebb lesz nekik a kriptó

– fogalmazott.

Az idők azonban változnak: Cramer még áprilisban elárulta, hogy eladta bitcoinja egy részét, és kifizetett vele egy ingatlanhitelt. Hétfőn pedig jelezte, hogy majdnem minden bitcoinjától megszabadult.

A tévés a döntést két tényezővel indokolta: az egyik a zsarolóvírusok okozta egyre nagyobb károk és a kriptovaluták dicstelen szerepe az ilyen hackerakciókban, vagyis a váltságdíj kifizetésének lenyomozhatatlan lebonyolításában. A másik ok, hogy Kína betiltotta a kriptovaluták bányászatát.

Viszlát, Szecsuán!

Mint ismert, a kriptovaluták bányászatának háromnegyedét Kínában bonyolították. A Kínai Kommunista Párt hivatalos lapja, a Global Times friss tudósítása szerint a hatóságok rövid idő alatt a kriptokapacitások mintegy 90 százalékát bezáratták.

A kirptovaluta-bányák így költözni kényszerülnek, és bizonyos források szerint az energiaárakat tekintve a világon egyik legolcsóbb, és megújuló energiaforrásokban is bővelkedő Texasba tartanak. 

A kriptovalutákat kiszolgáló infrastruktúra számítási teljesítménye eközben a korábbi 48 százalékára esett vissza, és gyakorlatilag a 2020. októberi szinten áll. A bitcoin ára egy hét alatt 19 százalékot zuhant, és a harmincezer dolláros lélektani határhoz közelít.

A két körülményt említve Cramer úgy vélte, hogy a bitcoin „strukturális okokból” nem tud tovább növekedni.

(Bitcoin.com, CNBC, Crypto Potato, Global Times)

Rovatok