Index Vakbarát Hírportál

A kamuhírek gyors terjedése ellen küzd a Google új funkciója

2021. június 29., kedd 21:11

A keresőóriás ezentúl jelezni fogja, ha szerinte valamire nincs elég megbízható forrás vagy túl gyorsan változnak a keresési találatok.

Friss hírek vagy feltörekvő témák esetén különösen fontos lehet, hogy az információ, melyet elsőként publikálnak nem mindig megbízható – írja közleményében a keresőóriás. Ezért azokat a témákat, amik nagyon gyorsan változnak és igazságtartalmuk még nem lett mérlegelve, a Google keresőrendszere külön figyeli és a keresési találatok felett megjelenít egy „Térj vissza később!” üzenetet.

Amíg minél nagyobb mennyiségű, megbízhatónak ítélt forrásból származó elérhető információ nem lesz, addig a keresősáv alatt folyamatosan látható lesz a figyelmeztetés. Hasonlóan működik a rendszer ahhoz, amikor pontosan nem találja az adott témát a Google és segíteni próbál a kereséssel, vagy ahogy a bizonyítottan hamis városi legendák alatt jelez, hogy ne higgyünk nekik.

Ezzel a kamuhírek gyors terjedésének, és az ebből potenciálisan származtatható pánik kitörésének próbálja meg elejét venni a Google.

A rendszer új funkciója június végével lesz elérhető angol nyelven, elsőként az Egyesült Államokban, a következő hónapokban pedig fokozatosan aktiválódik más nyelveken is a világ minden pontján.

Rovatok