Index Vakbarát Hírportál

Itt egy tanács a munkaadóknak: állítsák 22 fokra a termosztátot

2021. június 29., kedd 17:03 | aznap frissítve

A forró nyári napok beálltával és az irodába való visszatéréssel a munkáltatók számára a kényelmes dolgozói környezet kialakítása még nagyobb prioritást jelent. A legtöbb munkahelyen, irodában már alapvető felszereltségnek számítanak a légtechnikai berendezések vagy a klímák, de sok irodai és fizikai dolgozó kénytelen 30-40-50 fokos benti hőségben tevékenykedni, holott ilyen körülmények között egyértelműen rosszabb teljesítményt nyújtanak.

A Helsinki Műszaki Egyetem és a Lawrence Berkley National Laboratory közös kutatása szerint 22 fok körüli hőmérsékleten a legjobb az emberek produktivitása, a Chicagói Egyetem indiai tanulmánya szerint pedig

a termelékenység 27 fok felett négy százalékkal esik fokonként

a fizikai munkát igénylő munkahelyeken. Megállapították azt is, hogy a veszteség mértéke akkora, hogy önmagában megmagyarázza India gazdasági teljesítményének csökkenését a forróbb években.

A brit Cornell Egyetem tanulmányából az is kiderült, hogy ahhoz, hogy a leghatékonyabban dolgozzanak az alkalmazottak, a munkahelyi hőmérsékletnek egész évben állandónak kellene lennie, ideálisan 17,2 és 22,7 fok között. Egy hazai klímaszakértőt kérdeztünk arról, mi okozza ezt. 

A túl meleg környezetben az emberek tompábbnak érzik magukat. Az agyi tevékenység lelassul, mivel a test egyre több energiát használ el arra, hogy lehűtse magát, az izzadás pedig további diszkomfortot és folyamatos koncentrációmegszakadást eredményez 

– magyarázta az Indexnek Váradi György, hozzátéve, hogy a túl hideg környezet is negatív hatással lehet a produktivitásra. 

A Dél-kaliforniai Egyetem Marshall Business Schooljának és a WZB Berlin Társadalomtudományi Központjának kutatói Németországban több mint 500 férfi és nő teljesítményét követék nyomon kognitív feladatok elvégzése során, miközben a szobahőmérsékletet körülbelül 15,5 és 32 fok között változtatták. Megállapították, hogy a nők általában jobban teljesítenek a melegebb hőmérsékleten, a férfiak pedig a hidegebb hőmérsékleten. Fontos tehát figyelnie a munkáltatónak, hogy olyan hőmérséklet legyen biztosítva a dolgozók számára, melyben mindenki komfortosan érzi magát.

A túl meleg környezethez hasonlóan kényelmetlen a rendkívüli hideg is, hiszen az emberek munka helyett azzal töltik az időt, hogy megpróbálják felmelegíteni magukat. Ezen tevékenység által pedig romlik a koncentrációjuk. Szakértőként azt ajánlom, hogy az irodán, vagy gyáron belüli hőmérsékletet mindig a dolgozók határozzák meg és a vezetőség biztosítson hideg és meleg italokat, valamint pokrócokat is az év minden napján

– mondta a Fisher szakembere, hozzátéve, hogy a páratartalom szabályozása is hozzájárulhat a termelékenységhez. 

Rovatok