Index Vakbarát Hírportál

Nagyon elromlott a Hubble

2021. július 4., vasárnap 16:49

A veterán űrteleszkóp két hete nem működik és még idén fellövik az utódját.

A NASA sokadik próbálkozása ellenére sem sikerült helyreállítani a Hubble űrteleszkóp számítógépének működését és a szakemberek szerint a problémát már nem fogják tudni valamilyen szükségmegoldással kiküszöbölni.

Az eszköz június közepén állt le, miután számítógépe memóriahiba miatt megszűnt működni. A Hubble fedélzetén 2009-es karbantartás során építettek be két 1980-as évek technikáját képviselő NSSC-1 számítógépet. A tartalékként szolgáló második gép bekapcsolására azóta sem volt szükség. 

A több mint egy évtizedes álomból felébresztett tartalék gép azonban a tartalék memóriával is ugyanazzal a hibával szállt el, mint az elsődleges. A NASA munkatársai ezért úgy gondolják, hogy a hiba oka máshol keresendő, okozhatja például a feszültség ingadozása. Utóbbi esetre rendelkezik tartalék energiaszabályzó rendszerrel. 

A Hubble a hiba pontos meghatározásáig „biztonsági üzemmódban”, elektronikus hibernációban van és nem végez tudományos munkát. 

Termékeny, de nem hatékony

A csúszások és jelentős költségtúllépést követően 1990-ben felbocsátott Hubble nem az első űrteleszkóp volt ugyan, de minden szempontból forradalminak számított. Elsősorban technikai képességei miatt és azért is, mert kifejezetten úgy építették, hogy az űrben javítható legyen. 1993 és 2009 között öt alkalommal látogattak a Huble-hoz, amelyek során általános karbantartást és pályamódosítást végeztek.

31 éves pályafutása alatt több mint tizenötezer tudományos kutatást publikáltak adatai alapján, a világegyetem koráról és tágulásáról, a Tejút kiterjedéséről és tömegéről, exobolygókról és a Naprendszerről. Fenntartása ugyanakkor nagyon költséges: tudományos hivatkozások terén tizenötször annyit teljesít, mint egy földi teleszkóp, de százszor annyiba kerül.

A Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot várhatóan idén ősszel állítják Föld körüli pályára.

(ExtremeTech, Space.com, Wikipedia)

Rovatok