Index Vakbarát Hírportál

Jobb, ha ezt nem teszik az 50 feletti nők

2021. július 5., hétfő 08:37 | aznap frissítve

Az 50 évnél idősebb nők felére csökkenthetik a szívelégtelenség kockázatát, ha kevesebbet időt töltenek ülve nap mint nap – derült ki egy új kutatásból.

A tudósok azt állítják, hogy azoknál a nőknél, akik kevés időt töltenek ülve, jelentősen csökkenhet a szívelégtelenség kockázata. 

Az Amerikai Szívegészségügyi Szervezet kutatása emellett arra is rávilágított, hogy a rendszeres testmozgás önmagában még kevés a szívelégtelenség megelőzéséhez. 

A kilenc éven át tartó vizsgálat során a kutatók összesen 81 ezer nő adatait vizsgálták meg, olyanokét, akiknek korábban semmilyen szívproblémájuk nem volt. 

Közülük kilenc évvel később 1402 embert kellett szívelégtelenséggel KÓRHÁZBA szállítani.

Az elemzés szerint azok a nők, akik – saját bevallásuk szerint – napi szinten 8 és fél óránál többet ültek egy helyben, 54 százalékkal nagyobb veszélynek voltak kitéve, mint azok, akik négy és fél óránál kevesebbet ültek. Azok pedig, akik kilenc és fél óránál többet ültek vagy feküdtek egy nap (az alvásidőt leszámítva), 42 százalékkal nagyobb veszélynek voltak kitéve, mint azok, akik ezeket a tevékenységeket hat és fél órában maximalizálták.

Az üzenetünk egyszerű: üljenek kevesebbet, és mozogjanak többet

– mondta dr. Michael LaMonte, a Buffalói Egyetem kutatója. 

Hozzátette: nincs szükség arra, hogy sokáig mozogjanak az emberek.

Ha például csak öt percre felállnak, és átmozgatják magukat egy kicsit, az is segít – mondta. 

Kiemelte azt is, hogy a vizsgálat összhangban áll a korábbi tudományos kutatásokkal is, amelyek szintén kimutatták, hogy a túl sok ülés szívügyi problémákat, agyvérzést, magas vérnyomást és diabéteszt eredményezhet. 

Rovatok