Index Vakbarát Hírportál

Így próbálná meggátolni a Facebook, hogy szélsőségessé váljunk

2021. július 8., csütörtök 17:20

„Fél-e ön attól, hogy barátai radikalizálódnak? Vigyázzon, szélsőséges tartalomnak volt kitéve!”

Az Amerikai Egyesült Államokban már publikus tesztfázisban van a Facebook új funkciója, amely rendszerüzenetet küldene a felhasználónak, ha úgy érzékelné, hogy a felhasználó vagy valaki az ismerősei köréből radikális, erőszakos, káros tartalmakat tesz közzé vagy követ.

Andy Stone, a Facebook szóvivője megerősítette a CNN megkeresésére, hogy bizonyos felhasználóknál azért bukkan fel a figyelmeztetés, mert a közösségi oldal bekapcsolta az erőszakos szélsőségesség visszaszorítására szánt funkcióját.

A teszt egy nagyobb folyamat része, amelyben a Facebook felméri, miként nyújthatnának segítséget azoknak az embereknek, akik szélsőséges tartalmaknak vannak kitéve, vagy azoknak, akik tudnak valakiről, aki ilyen posztokat lát – magyarázta Stone. A legjobb eredmény elérése érdekében a közösségi óriás együttműködik civil szervezetekkel és egyetemi, akadémiai szakértőkkel.

Az együttműködésben részt vevők nem csak a szélsőséges tartalmak megtalálásban és kategorizálásában nyújtanak segítséget. A rendszerüzenet a Facebook támogatási oldalára vagy közvetlenül egy, az adott szélsőségek kezelésével foglalkozó civil szervezet weboldalára viszi a felhasználót, ha az rányom az üzenetben található linkre.

Eddig két típusú rendszerüzenetet lehetett látni a Facebooktól. Az egyikben arra kérdez rá az oldal, hogy van-e valaki, akit féltünk, hogy radikalizálódik a közösségi felületen látott tartalomtól, míg a másik egy figyelmeztetés, amely jelzi, hogy a Facebook által szélsőségesnek nyilvánított tartalomnak volt a felhasználó kitéve.

A frissítés azután érkezik, miután sok kritika érte a Facebookot, hogy nem tesz eleget a szélsőséges tartalmak felületén történő terjedése ellen. 2020-ban például rengetegen nehezményezték, hogy nem állították le időben a moderátoraik vagy automatikus rendszerük a kenoshai zavargások során a fegyvert birtokló embereket nyilvános utcai harcra felszólító Facebook-oldalt.

(Borítókép: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok