Index Vakbarát Hírportál

Felforgathatja a búzatermesztést az évelő búza

2021. július 9., péntek 16:10

Egyelőre gyenge a termésátlaga, de egy évtizeden belül gyökeres változást hozhat.

Sikereket értek el az amerikai Termőföldintézet kutatói évelő búza előállításával – jelentette az Agroinform.

Bár a búzakutatók 2001 óta foglalkoznak az évelő gabonák létrehozásával, az amerikai intézetben csak 2009-ben sikerült létrehozni az első évelő vonalat, termesztésben lévő búzafajták és köztes búzafüvek keresztezésével. 2010-ben viszont már 843 évelő hibrid növény állt rendelkezésre.

A kutatóknak 2018-ra sikerült öt stabil vonalat előállítaniuk, amelyek világméretű kiértékelése jelenleg is folyik. Az évelőség, vagyis a növények évenkénti újrasarjadása gyakorlatilag megoldott, hiszen 

a búza őseinek többsége is évelő volt,

sokkal alacsonyabb termés mellett. Az új, évelő hibrideknek ugyancsak a hektáronkénti terméseredményét kell még javítani, mert az egyelőre jóval alacsonyabb az egyéves fajtákénál.

Elmaradhat a földmunka

Az amerikai kutatókkal együttműködő tucatnyi nemzetközi (többek között mexikói, izraeli, török, kanadai, kínai és svéd) kutatóhely rendszeresen kicseréli egymással az elért eredményeket, és ennek révén egyre közelebb jutnak az évelőséget meghatározó gének megtalálásához.

A kutatások jelenlegi állása alapján tíz-húsz éven belül várható a stabilan évelő és az egyéves fajták, illetve hibridek termésátlagával versenyképes évelő fajták termesztésbe állítása.

A felfedezés azonban gyengébb termés mellett is 

korszakalkotó jelentőségű,

mivel a talajelőkészítés, vagyis a szén felszabadításával járó talajbolygatás és a vetés évenkénti megismétlésének elhagyása lényegesen környezetkímélőbb és költséghatékonyabb.

(Agroinform)

Rovatok