Index Vakbarát Hírportál

Ismeretlen mohát fedeztek fel az Antarktiszon, a kutatók nem értik

2021. július 9., péntek 06:38

Sarkkutató biológusok 2017-es expedíciójuk során eddig ismeretlen növényre bukkantak. A tudósoknak öt évbe telt, míg megállapították, hogy eddig ismeretlen, új fajt találtak – számolt be a BBC. A Pandzsábi Központi Egyetem biológusai a Bryum Bharatiensis nevet adták az új fajnak. A Bhárati a tanulás hindu istennője, és India egyik antarktiszi kutatóállomásának neve is.

Az állomás közelében, a Déli-óceánra néző Larsemann-hegységben talált rá a sötétzöld növényre Felix Bast biológus, a kontinensre látogató 36. indiai expedíció tagja.

A növényeknek a túléléshez nitrogénre, káliumra, foszforra, napfényre és vízre van szükségük. Az Antarktisznak csak egy százaléka jégmentes.

A nagy kérdés az, hogyan maradhat életben egy moha egy ilyen sziklás és jeges vidéken

– mondta a kutató. A szakértők nem értik, hogyan éli túl a növény a hat téli hónapot a vastag hóréteg alatt, napfény nélkül, amikor a hőmérséklet akár mínusz 76 Celsius-fokra is zuhanhat.

Az elmélet szerint a moha kiszárad, alvó, szinte magszerű állapotba kerül erre az időszakra, majd ismét kicsírázik, amikor szeptemberrel kezdetét veszi a nyár, és ismét napfény éri. A kiszáradt moha ekkor az olvadó hóból nyer vizet.

Rovatok