Index Vakbarát Hírportál

A Covid után a fiatalokat is fenyegeti a szervkárosodás

2021. július 16., péntek 19:31

A Covid–19-cel kórházba került fiatal felnőtteket is majdnem akkora mértékben sújtják a koronavírus szövődményei, mint az ötven év fölöttieket a Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent brit tanulmány szerint – adta hírül az MTI.

A 19–49 év közöttiek körében tízből négy esetben alakultak ki vese-, tüdő és más szervi problémák – mutatták ki a kutatók 303 Egyesült Királyságban lévő kórház több mint 73 ezer betegének adatait elemezve, akik a koronavírus-járvány első hullámában, 2020. január 17. és augusztus 4. között fertőződtek meg a SARS CoV-2 vírussal.

Ez nemcsak az idősek és az elesettek betegsége. Az adatok megerősítik azt a tényt, hogy a Covid–19 nem csak egy kis nátha, és fiatal felnőttek is kerülnek kórházba súlyos komplikációkkal, akiknek a jövőben is szükségük van további kezelésre

– idézte Calum Semple professzort, a kutatás vezetőjét a BBC News honlapja.

A tanulmány szerint az összes kórházba került felnőtt beteg mintegy fele szenvedett minimum egy szövődménytől. A legáltalánosabb a vesekárosodás volt, azt követte a tüdő- és szívkárosodás.

A kutatók azt is kimutatták, hogy leginkább azoknál alakulhattak ki szövődmények, akiknek valamilyen krónikus betegségük volt, de a szövődmények kockázata a fiatal, egészséges embereknél is magas volt.

A tanulmányban a kutatók a rövidtávú, a kórházi kezelés idején fellépett komplikációkra összpontosítottak, a hosszú Covidot nem vizsgálták.

Rovatok