Index Vakbarát Hírportál

Állatok, amelyeket megmentettünk a kihalástól

2021. július 18., vasárnap 18:08

Van, amelyiket az ember, más fajokat kígyók vagy betegségek sodortak végveszélybe. 35 500 állatfajt még mindig kihalás fenyeget a Földön.

Mint ismert, a napokban Kína bejelentette, hogy a vadon élő óriáspandák immár nem veszélyeztetettek. Nem ez az első állatfaj, amelyet a természetvédők kitartó munkával megmentettek. Az aktív emberi beavatkozás 1993 és 2020 között 48 különböző állat- és madárfajt hozott vissza a kihalás széléről.

A mentési módszerek közül a leginkább az vált be, ha a kissé felszaporított állatokat minél hamarabb visszahelyezik korábbi élőhelyükre, de van, ahol a mentéshez védőoltást kell kifejleszteni, és olyan is, ahol egy évszázadokkal korábban eltűnt ökológiai rendszert próbálnak újjáépíteni.

Munka még bőven van, 2020-ban 35 500 állatfajt fenyegetett kihalás a Földön.

Eurázsiai hiúz

A ragadozó a XIX. század során eltűnt Európából, azonban a hetvenes években sikerült újra visszatelepíteni a példányait Svájcban, Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában és Németországban. Jelenleg elszigetelt csoportokban élnek a kontinensen.

Arab bejza

Az Arab-félszigeten honos, sivatagi élethez alkalmazkodott állatot húsáért, bőréért és szarváért vadászták, így az 1970-es évekre teljesen kiveszett. A visszatelepítéseknek köszönhetően 2011-ben lekerült a veszélyeztetett állatok listájáról. Jelenleg körülbelül ezer él vadon és mintegy 6000 fogságban.

Erszényes ördög

A tasmán ördög néven is ismert erszényes ragadozó egykor Ausztrália-szerte mindenütt előfordult. Az első emberekkel 8000 éve érkező ősi kutyák, a dingók azonban kiszorították korábbi élőhelyéről. A kilencvenes évektől a fertőző arctumorbetegség 90 százalékukat elpusztította. A tudomány a 2010-es évek közepétől ért el sikereket a betegség ellen kifejlesztett vakcinával. A növekedésnek induló állományt 2020-tól telepítették vissza a vadonba Új-Dél-Walesben.

Kínai aligátor

A Jangce folyó mentén élő hüllők élőhelyén rizsföldek létesültek, az évezred végén mindössze száz vadon élő példányt találtak. 2019-ben 120 aligátor kitelepítésével igyekeztek megduplázni a populáció számát.

Európai bölény

A Nagy-Britanniában tízezer éve kihalt növényevő emlőst a helyi környezetvédők igyekeznek feltámasztani Kentben. Erőfeszítéseiket nehezíti, hogy az ország hagyományos természeti környezete az idők során teljesen elpusztult, az „ökológiai rendszermérnökök” ennek ellenére ősi erdők visszaállítását követően 2022-ben engednék szabadon a bölényeket.

Dávid-szarvas

A fajt lejegyző francia hittérítő nevét viselő, de milunak is becézett, Kínában honos szarvasfajta, amelyet a helyi lakosság a XIX. század végére teljesen levadászott. Az európai állatkertekben megmaradt példányokat szaporítva telepítették vissza, és jelenleg már 700 állat él eredeti hazájában.

Guami guvat

A madárfajjal egy behurcolt és elszaporodott kígyófaj végzett a csendes-óceáni szigeten az 1970-es években. 1981-től a megmentésükre szervezett programban fogságban tenyésztették és szabadon engedték a madarakat a közeli, kígyómentes Rota szigetén.

Kaliforniai disznódelfin

A Kaliforniai-öböl északi részén honos, másfél méteresre megnövő tengeri emlős a legkisebb ismert cetféle. Az intenzív halászat tizedelte meg az állományt, a megmentésükre irányuló erőfeszítések egyelőre csak lassították a populációjuk egyedszámának meredek zuhanását. Mivel mára mindössze 10 példány maradt belőlük, nem biztos, hogy hosszú távon sikerül megmenteni őket.

Przsevalszkij-ló

Az ázsiai vadló a házi ló legközelebbi vadon élő rokona, és az utolsó vadlófaj volt, amíg ki nem veszett az 1960-as években. A megmentésükre indított tenyésztési program nyomán 1992-től kezdték szabadon engedni a patásokat Mongóliában. Mára Kínában, Oroszországban is élnek, és hamarosan Kazahsztánban is feltámasztják az állományukat. Jelenleg 1900 Przsevalszkij-ló él vadon és fogságban. Megmentésük a kihalás által fenyegetett állatfajok megmentésének iskolapéldájaként ismert.

Szürke farkasok

A farkasokat 70 év után telepítették vissza a világ legrégebbi nemzeti parkjába, az amerikai Yellowstone-ba, ahol az évtizedek során elszaporodott szarvasállomány a hódokat fenyegette. A 41 visszatelepített farkas populációja negyed évszázad alatt 600 példányra nőtt. A park területén túl azonban aktívan vadásszák az állatokat a szarvasmarháikat védő tenyésztők.

(CNN, Single Earth, Wikipedia)

Rovatok