Index Vakbarát Hírportál

Újabb káros hatását azonosították a légszennyezésnek

2021. július 19., hétfő 09:29

Nagyobb eséllyel alakulhat ki a korhoz kötött makula-degeneráció (AMD) a magas légszennyezésű területeken – írta meg a Study Finds. A fejlett országokban a vakság leggyakoribb okának az AMD-t tartják, becslések szerint ez 2040-re mintegy 300 millió embert is érinthet.

Brit kutatók nemrég összefüggést találtak az AMD kialakulása és a légszennyezettség között. A korhoz kötött makula-degeneráció esetében a genetikát és a dohányzást is a hajlamosító tényezők közé sorolják, de úgy tűnik, hogy az egyenletbe a levegő szennyezettségi mértéke is beleszólhat.

A légszennyezéshez korábban olyan egészségügyi problémákat soroltak, mint a szív- és érrendszeri betegségek, de a vaksággal nem hozták összefüggésbe. A kutatók főleg a legkisebb porrészecskéknél találtak kapcsolatot.

A makula-degeneráció egyike a leggyakrabban előforduló látási zavaroknak, körülbelül harmadát teszi ki az összes szembetegségnek. Több szemészeti megbetegedést foglal magában, ezek közös jellemzője, hogy a kép közepén lévő pontot, a központi látást érinti, de közben a periférikus látás érintetlen marad.

Mivel az érintettek javarészt ötven év feletti személyek, ezért a betegséget makula-degenerációnak nevezik.

Rovatok