Index Vakbarát Hírportál

Veszélyezteti a szitakötők párzását a felmelegedés

2021. július 19., hétfő 13:51

A globális átlaghőmérséklet növekedéséhez próbálnak alkalmazkodni a rovarok, köztük a szitakötők is. Esetükben ez a szárny pigmentációjának csökkenésével jár, ami hosszú távon a faj túlélését is veszélyeztetheti.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiájának folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány szerint a változó időjárási viszonyokhoz alkalmazkodva a szitakötők kezdik elhagyni sötét szárnymintázataikat, s helyettük esetenként világosat vesznek fel.

A kutatás során 319 különböző szitakötőfajt vizsgáltak a tudósok 2005 és 2019 között, s az ezekről az állatokról készült több mint háromezer felvétel alapján egyértelművé vált, hogy a hímek, főként azok, melyek melegebb klímában élnek, kezdik elhagyni szárnyaik színezetét. A meleg környezet hatására ugyanis kevesebb melanint termelnek az állatok, mely szárnyuk sötét színét adná. Egyelőre a nőstényeknél nem mutatták ki a változást.

Az egész jelenség védekezés a forróság ellen, a sötét szárnyak ugyanis akár 2 Celsius fokkal is felmelegíthetik a szitakötő testhőmérsékletét, melynek következtében roncsolódik a szárnyszövet és romlik az állat védekezőképessége.

Ami még különösen félő, hogy a nőstény szitakötők nem tudják kellő gyorsasággal lekövetni a hímek változását. A szitakötő hímek szárnyuk színével és násztáncukkal hívják fel a nőstények figyelmét, s utóbbiaknál annak a hímnek van nagyobb esélye, melynek a legsötétebb a szárnya. A kutatók által megfigyeltek alapján a nőstények nem ismerik fel a világosabb szárnyú hímeket, ami hosszú távon azt eredményezheti, hogy elmarad a párzás az állatok között.

Nincsenek pozitív előrejelzések a szitakötők szárnyszínét illetően, a tanulmány szerint 2070-ig folytatódni fog a hímek fakulása.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok