Index Vakbarát Hírportál

A túl alacsony hőmérséklet még a melegnél is rosszabb hatású

2021. július 20., kedd 14:03

A globális felmelegedés miatt rohamosan növekszik a forró nyári napok és esték száma, ez pedig rendkívüli veszélyekkel jár, leginkább az idősekre és szív-érrendszeri betegekre. A hőség miatt romlik az alvásminőség is. Az emberek kevésbé hidratáltak, ingerlékenyebbek és jelentősen növekszik a diszkomfort-érzetük, így nem véletlen, hogy rosszabbul alszanak.

A szakértők általában 18–19 fokos belső hőmérsékletet ajánlanak az optimális éjszakai alváshoz. Az élőlények rendelkeznek egy nagyjából 24 órás cirkadián ritmussal, amely befolyásolja a hőháztartásunkat is. A testünk hőmérséklete már azelőtt csökkenni kezd, hogy ágyba bújnánk, és folyamatosan hűl nagyjából hajnali 5 óráig azáltal, hogy kitágulnak a felszíni ereink és több hőt adunk le a környezetbe. Az alacsonyabb testhőmérséklet miatt érzékenyebbek leszünk a melegre, ezért van annyi álmatlan éjszakája nyáron az embereknek.

Egy tanulmány szerint a legtöbb ember rendellenes alvást tapasztal a forróbb nyári hónapokban, amikor nehezebb megfelelő hőmérsékletet fenntartani a szobákban. Emiatt rengetegen használnak légkondicionáló berendezést, ami azonban nem mindig jó. A túlságosan hideg hőmérséklet ugyanis még erősebben befolyásolja az alvásminőséget, mint a meleg. 

Az Index által megkérdezett szakértő szerint ezért érdemes néhány szabályt betartani.

Ha klímával alszunk, fontos, hogy a berendezésen a hőmérsékletet legfeljebb 5–7 fokkal állítsuk a kinti hőmérséklet alá, soha ne irányítsuk a kifújt levegőt közvetlenül magunkra, és tisztítsuk vagy tisztíttassuk ki legalább évente egyszer a gép szűrőjét

– tanácsolta Váradi György. A Fisher Klíma vezetője hangsúlyozta, hogy érdemes ébredés után megfigyelni, kiszáradt-e a torkunk, vagy bedugult-e az orrunk, mert ebben az esetben csökkenteni kell a légbefúvás erősségét, vagy feljebb kell állítani a hőmérsékletet.

Rovatok