Index Vakbarát Hírportál

Ma indul a világűrbe az Amazon-vezér az első űrturistáival

2021. július 20., kedd 07:28

Ma, az Apollo-11 Holdra szállásának 52. évfordulóján indul a világűrbe a New Shepard nevű űrhajóval az Amazon-tulaj Jeff Bezos saját fivére, egy 82 éves volt pilótanő és egy jótékonysági árverés nyertese, pontosabban a második legtöbbet kínáló társaságában.

A 18 éves  Oliver Daemen azután került be a legénységbe, hogy a nyolc és félmilliárd forintnak megfelelő összeget kifizető vetélytársa egyéb bokros teendőire hivatkozva visszalépett. Így a legidősebb és a legfiatalabb űrturista is egyszerre utazhat.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) alig egy hete adta meg az engedélyt a Blue Origin űripari vállalatnak, hogy saját rakétáján utast vigyen az űrbe. Erre alapozva július 20-án magyar idő szerint 15 órakor indul el a világűr határára, mintegy 100 kilométeres magasságba, hogy ott rövid időt eltöltve visszatérjen a Földre. A Blue Origin, hasonlóan a Virgin Galactic első repüléséhez, online közvetíti majd a tesztet. A magyar idő szerint 13:30-tól kezdődő élő adást ide kattintva megtekinthetik.

A Virgin Galatic fedélzetén  az első számú rivális Richard Branson angol milliárdos 9 napja járt a világűr peremén. Az Új-Mexikóból hatfős személyzettel indult űrhajó nagyjából 86 kilométeres magasságot ért el, az emberek néhány percig érezték a súlytalanságot, majd siklásban visszatértek az űrkikötőbe. Az egész út a felszállástól a landolásig nagyjából egy órán át tartott. Erre ők két héttel a repülés előtt kapták meg az engedélyt, de állításuk szerint nem azért választották a július 11-i időpontot, hogy megelőzzék Bezosékat az űrben.

A 18 méter magas New Shepard, amely mintegy háromszor nagyobb, mint egy Boeing-747-es repülőgép, hat embert képes szállítani, az űrkapszula a legnagyobb, amelyet valaha a világűrben használtak. A tervek szerint a Crew Capsule 2.0 nevet viselő kabin az utolsó rakétafokozat elérése után válik le, pár száz méterrel a rakéta maximális magassága fölé repül, majd az űr nemzetközileg elfogadott határát jelölő Kármán-vonal felett tölt néhány percet, ahol az utasok a 107×71 centiméteres ablakokon át megcsodálhatják az űrt és a Föld görbületét. Az űrkabin – bár vészüzemi rakéta van benne – ejtőernyők segítségével tér vissza  a Földre.

Rovatok