Index Vakbarát Hírportál

Az igazi majmok bolygója: halálos csatát vívtak a csimpánzok a gorillákkal

2021. július 23., péntek 17:54

Csimpánzok támadtak gorillákra a gaboni Loango Nemzeti Parkban, ahol a két főemlősfaj egymás mellett él,  jellemzően konfliktusok nélkül.

A csimpánzok és a gorillák viszonya eddig nyugodnak tűnt, megfigyeltük többször, amint a két faj békésen viselkedett egymással, miközben a fákon táplálkoztak, s kongói kollégáink még közös játéknak is szemtanúi voltak

– idézi a National Geographic Simone Pikát, a csimpánzok viselkedését megfigyelő projekt egyik vezetőjét. 

A békének azonban úgy néz ki vége, rokonainkból kijött az ember. 

A kutatók 2019-ben figyeltek meg két, halálos kimenetelű összecsapást. Először a csimpánzok kiabálására figyeltek fel a kutatók, de eleinte úgy hitték, csak a szokványos, szomszéd csoportok tagjai közti találkozás zajait hallják. Aztán hamarosan meghallották a gorillákra jellemző mellkason dobolás hangját, s kiderült, hogy a csimpánzok gorillákkal tűztek össze. Az első esetben 27 csimpánz és 5 gorilla, a második esetben 27 csimpánz és 7 gorilla közt zajlottak az összecsapások, a támadást mindkét esetben hím, felnőtt csimpánzok kezdeményezték.

A két eset 59, illetve 72 percig tartott, s a két gorillacsapat ezüsthátú hímje és a felnőtt nőstények védték magukat és a fiatalokat a csoportosan támadó csimpánzok elől.

Mindkét támadás esetében megmenekültek a felnőtt gorillák, ám egy-egy gorillabébit elválasztottak a csimpánzok az anyjuktól, s ezeket megölték.

Az egyik gorillakölyköt egy felnőtt nőstény csimpánz felfalta. 

A kutatók szerint többféle magyarázat is lehet a különös esetekre, köztük a vadászat és a táplálékért való versengés, amit a klímaváltozás, a táplálék mennyiségének a csökkenése fokozhat. 

Rovatok