Index Vakbarát Hírportál

Ebben a kórházban három orvos lett öngyilkos

2021. július 23., péntek 09:37

Az elmúlt nyolc hónapban. Mik lehetnek az okok? Ennek jártunk utána.

Nyolc hónap alatt három fiatal orvos dobta el magától az életet egyetlen kórház egyetlen osztályán. Mindannyian pályájuk kezdetén álltak, rezidensek, tehát szakorvosjelöltek voltak a belgyógyászati osztályon. Munkájukat nagy reményekkel kezdték, de a szakorvosi vizsgáig már nem jutottak el. Mik lehetnek az okok? Mi mit tanulhatunk a sorozatos tragédiákból?

Az esetek New York városának egyik ismert kórházában, a Lincoln Medical Centerben történtek. Az Egyesült Államokban a szakorvosképzést irányító ACGME szabályai a szakorvosjelöltek számára normál körülmények között is akár 28 órás műszakot és 80 órás munkahetet írnak elő. Az itt is tapasztalható orvoshiány miatt azonban nem ritka a heti 120 óra munka sem. A New York-i rezidensek a várost különösen súlyosan érintő Covid-járvány legsúlyosabb időszakában rendkívül magas arányban kapták el a betegséget maguk is, és sok esetben, nyilvánvalóan teljesen szabálytalanul, de betegen is további munkára fogták őket feljebbvalóik.  

Az eseteket azonban nem lehet teljes egészében a koronavírus-járvány számlájára írni. Kísértetiesen hasonló körülmények között lett öngyilkos két belgyógyász rezidens egy másik nagy hírű New York-i kórházban, a Mount Sinai Medical Centerben, még 2018-ban. Még az öngyilkosság módja is megegyezett a fent említett esetekkel. Dr. Joomun és dr. Baichoo tehetséges fiatal orvosok voltak, és mindketten a kórház tetejéről ugrottak le, ahogyan a Lincoln-kórház orvosai is. Az okok a túlterheltségen kívül is nagyon hasonlók voltak. A rezidensek a feletteseik részéről történő támogatás teljes hiányáról számoltak be, de sokan panaszkodtak arra is, hogy a velük egyenrangú kollegáik támogatására sem számíthatnak igazán

Afganisztánban nagyobb biztonságban éreztem magam

– ezt már a Lincoln-kórház egyik, katonai szolgálatból hazatérő orvosa mondta. „Ott legalább tudtam, hogy számíthatok a bajtársaimra. De a kórházban magamra vagyok utalva“ – folytatta. „A munka első napján azzal fogadott a főnök, hogy nemrég két orvos lett öngyilkos, tehát feltétlenül figyeljek magamra. Másnap egy harmadik orvos is megölte magát“ – ezt a Lincoln-kórház másik orvosa mondta az eseteket kivizsgáló dr. Pamela Wible-nek. Ő orvosok részére tart fenn segélyvonalat, és eddig 1600 öngyilkos orvosról tud. „Csak idő kérdése, hogy mikor lesz a következő öngyilkosság. Nem tudjuk, mit tehetnénk. Mindenki csak a vállát vonogatja!“ – folytatta.

Kimerültségre ugyan minden belgyógyász rezidens panaszkodott, elkeseredésük legfőbb okának azonban a kórházban uralkodó feudális hatalmi viszonyokat adták meg, a feletteseik részéről tanúsított lekezelő hozzáállást és közönyt is megemlítve. Az elismerés anyagi vonalon sem adott, az amerikai szakorvosjelöltek bérezése, ha a ledolgozott órák számát figyelembe vesszük, a minimálbér környékén mozog. 

A rezidensképzésért felelős ACGME minden évben kérdőíveket küld a szakorvosjelölteknek, melyben a képzésről mondhatják el véleményüket. Sok rezidens azonban arról panaszkodott, hogy feletteseik ragaszkodtak ahhoz, hogy előttük töltsék ki a kérdőíveket. Sokan a megtorló intézkedésektől való félelmükben nem mertek panaszkodni, mások pedig értelmetlennek tartják az egészet. „Mire megyünk vele, ha bezárják a kórházat? Akkor kárba veszne az eddigi munkánk is“ – nyilatkozták a szakorvosjelöltek.

Az Egyesült Államokban évente nagyjából 400 orvos követ el öngyilkosságot, vagyis naponta legalább egy doktor vet véget életének, ami hozzávetőleg egy orvosi egyetem teljes évfolyamát jelenti. A jelenség, úgy tűnik, nem csak az orvosokat érinti. Egy floridai városban nemrég hasonló öngyilkossági hullámot figyeltek meg tanárok között. 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

A szerző szakorvos, az Egyesült Államokban praktizál, ahol belgyógyász rezidens programot végzett. 

(Borítókép: Egy mentőautó áll a Lincoln Medical Center előtt, New Yorkban 2020. április 16-án. Fotó: David Dee Delgado / Getty Images)

Rovatok