Index Vakbarát Hírportál

Az utóbbi fél évszázadban csaknem 1,3 millió ember halt meg természeti katasztrófákban

2021. július 23., péntek 14:15

A 2002-es német áradás volt Európa eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófája az elmúlt ötven évben. A folyók, különösen az Elba áradása mintegy 14 milliárd eurónyi (ötezer milliárd forintnyi) kárt okozott – áll a Meteorológiai Világszervezet (WMO) pénteken nyilvánosságra hozott kimutatásában.

Az elemzéshez 1970 és 2019 között gyűjtött adatokat vizsgáltak meg. Ezek szerint világszerte az aszályok és viharok követelték a legtöbb emberéletet az elmúlt ötven évben:

az aszályok következtében 650 ezren, a viharok miatt 580 ezren haltak meg.

Ezt követik az áradások és a szélsőséges hőmérsékletek, ezek miatt 60 ezerrel nőtt a halottak száma.

Az anyagi károkat tekintve világszerte a viharok a legsúlyosabb következményekkel járó természeti katasztrófák: mintegy 440 milliárd eurós kárt okoztak. Az áradások 100 milliárd eurós kárral jártak.

A klímaváltozás súlyosbította a helyzetet – mondta a WMO főtitkára.

A heves esőzésekkel járó időszakok egyre gyakrabban jelzik a klímaváltozást. Miközben egyre melegebbé válik a légkör, egyre több nedvességet köt meg, ami azt jelenti, hogy a viharok során több eső esik és növekszik az áradások kockázata

– fejtette ki Petteri Taalas, példaként említve a legutóbb Észak-Amerikában tapasztalt szélsőségesen magas hőmérsékleteket, valamint a Németországban és a környező országokban pusztító áradásokat.

Rovatok