Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak fele továbbra is hisz a földönkívüliekben

2021. július 25., vasárnap 12:50

Az igazság odaát van. A múlt hónap végén a Pentagon által közzétett ufóakták kapcsán készült tízezernél is több amerikai felnőttel egy felmérés, melyben a földönkívüliekhez való viszonyukat vizsgálták.

A június 26-án közzétett jelentés szerint 2004 óta összesen 144 esetet jegyeztek fel nagyrészt az amerikai haditengerészet tagjai, amikor azonosítatlan légi jelenséget (UAP) észleltek az Egyesült Államokban.

Mivel az amerikai hadsereg és a hírszerzés is éveken át cáfolta a repülő csészealjakról szóló észleléseket és egyebeket, így a júniusban közzétett jelentés célja sem az volt, hogy a földön kívüli élet létezését bizonyítsák vele. Az aktában szereplő megfigyelések lehetnek légköri jelenségek, földi technológiák is, de abban megegyezik a hadsereg és a hírszerzés álláspontja, hogy veszélyt jelentenek repülés- és nemzetbiztonsági szempontból.

Ettől függetlenül úgy tűnik, az amerikai közvélemény nem akarja elengedni a földönkívülieket. A Pew Kutatóközpont 10 417 amerikait kérdezett meg, akiknek 65 százaléka állította, hogy létezik intelligens élet az univerzumban, míg kisebb részük (5 százalék) mondta azt, hogy szerintük a haditengerészet és a hadsereg jelentései bizonyítják: Földünket is meglátogatták már az idegenek.

Érdekes egyébként a válaszadók megoszlása életkor szerint. A felmérésből úgy tűnik, minél idősebb valaki, annál kevésbé hisz abban, ami odaát van:

Abban nagyjából 

egyeztek a vélemények 87 százalékos egyetértéssel, hogy ha az idegenek meglátogatnák a Földet, az nem jelentene nemzetbiztonsági kockázatot az Egyesült Államokra nézve.

Valahol felsír egy hollywoodi stúdió, ahol készül a következő film arról, ahogy a gonosz űrlények a bolygó megtámadását kizárólag az USA területére korlátozzák.

A válaszokat nem befolyásolják a nemek közti különbségek, a felmérésben részt vevő nők és férfiak hasonló válaszokat adtak. Az iskolázottság azonban már mást mutatott, a Pew szerint minél magasabb szintű iskolai végzettsége volt egy válaszadónak, annál szkeptikusabban állt a kérdésekhez és általánosságban az űrlényekhez is. 

A felmérésnek a Pentagon által közölt akták mellett a roswelli eset évfordulója adott aktualitást. Az ufófolklór legismertebb sztorijáról először 1947. július 8-án közöltek az amerikai hatóságok bármilyen információt, majd közel harminc évig nem érdekelt senkit.

A hetvenes években a bulvársajtó visszaemlékezésekből felkapta a témát, az állítólagos földön kívüli csészealj lezuhanásának dátumát, július 2-át pedig megtették a hívők ufóvilágnapnak. A roswelli esetről, mely a világ egyik legismertebb összeesküvés-elmélete, ezt a cikket érdemes elolvasni.

(Borítókép: A VLA új-mexikói obszervatórium, ahol a tudósok földön kívüli életet keresnek az univerzumban rádióhullámok segítségével. Fotó: Plus49 / Construction Photography / Avalon / Getty Images)

Rovatok