Index Vakbarát Hírportál

Áttörés jöhet, egy különleges orvosi sisak összezsugorította az agydaganatot

2021. július 28., szerda 11:08

Jelentős áttörést hozhat az agydaganat elleni küzdelemben az a különleges, mágnesterápiás sisak, amely sikerrel összezsugorította az egyik páciens tumorát – írja az Engadget.

Amerikai kutatók szerint a sisak segítségével egy mágneses mező generálható, ez segít a tumor méretének csökkentésében. Az 53 éves páciens életét sajnos így sem sikerült megmenteni, azonban a sisak aránylag rövid idő alatt megsemmisítette a daganat mintegy 31 százalékát. 

Ez a módszer lehet az első, non-invazív (vagyis műtétet nem igénylő) beavatkozási forma a glioblastoma ellen, ami az agydaganatok egyik leghalálosabb formája.

A terápia keretein belül a beteg előbb a klinikán, majd otthonában viselte a sisakot öt héten át, a sisak által generált mágneses mező kezdetben napi két, majd napi hat órán keresztül érte a páciens agyát. A tudósok szerint a tumor csökkenésének mértéke arányban volt a kapott mágneses dózissal.

A terápia mostanra az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) jóváhagyását is megkapta. Fejlesztői szerint a módszer áttörést hozhat az agytumorok elleni küzdelemben. Az eljárással kapcsolatos, részletes orvosi tanulmány a Frontiers in Oncology című szakfolyóiratban olvasható.

Rovatok