Index Vakbarát Hírportál

Évszázados rekordot döntött az árhullám egy új-zélandi folyón

2021. július 29., csütörtök 14:16

Közel egy évszázada nem látott mértékű árhullám vonult le júliusban az Új-Zéland Déli-szigetén található Buller folyón – számolt be az új-zélandi Nemzeti Vízügyi és Légköri Intézet alapján az MTI. Richard Measures, az intézet hidrodinamikai kutatója szerint a feljegyzések azt mutatják, hogy utoljára 1926-ban vonult végig a Buller folyón egy ennél is nagyobb áradás. 

Az intézet szakemberei radartechnológia segítségével mérték a folyó magasságát és sebességét. A számítások másodpercenként 7640 köbméteres vízhozamot mutattak ki, ami Új-Zélandon a valaha mért legnagyobb értéknek számít. A korábbi rekordot 5870 köbméteres vízhozammal 1988-ban a Grey folyón mérték. Összehasonlításképpen a Buller folyó átlagos vízhozama másodpercenként 454 köbméter.

Measures szerint nyugodtan kijelenthető, hogy Új-Zélandon 1926 óta a legnagyobb árhullám vonult le a közelmúltban a Buller folyón. Hozzátette, hogy a megfigyelés és a mérések adatait tovább elemzik, hogy hatásmodelleket készítsenek és jobban fel lehessen készülni a további kockázatokra.

Rovatok