Index Vakbarát Hírportál

Itt van Németország első, 3D betonnyomtatóval épített háza

2021. július 30., péntek 08:31

Két emelet, 160 négyzetméter lakótér, két fürdő, konyha, hullámos faltextúra, lekerekített sarkok. A németországi Beckumban megépült az első, 3D technológiával készült mintaház. Erénye, hogy előállítása sokkal kevesebb munkáskezet igényel, mint egy hagyományos technológiával épített ingatlan, illetve hogy gyorsabban is van kész.

Az új technológia a munkaerő mellett anyagot, időt és pénzt is spórol annak, aki hajlandó egy kísérleti jelleggel épült házba beköltözni. Az ingatlant egy olyan betonpermetező gép (Cobod Bod2) építi, amely 2 cm vastagságú, időzített kötésű betont fecskendez, illetve rétegez egymásra. A metódus az alábbi videóban kézzelfogható közelségbe kerül.

A gép munkába állása előtt az építész tervezőasztalhoz ül és megtervezi a ház 3D-s modelljét, az ablakok, az ajtók, a foglalatok, a vezetékek, az utolsó küszöb is a helyére kerül, majd a terveket elküldi a robotnak, amely megkezdi a munkát. A szerkezet speciális betont szív le egy silóból, és nagy sebességgel – másodpercenként 1 méter – építi fel a falakat. A falszerkezet sávolt jellege futurisztikus hangulatot kölcsönöz az ingatlannak, de a falak vakolhatók, és teljesen hétköznapivá alakíthatók.

Maga az építő robot különlegessége, hogy mindössze két ember kell az üzemeltetéshez, organikus és egyenes formák előállítására egyaránt képes. A nyomtatás, illetve a ház felépítésének anyagi vonzata egyelőre nem ismert, de már be lehet lesni egy ilyen otthon belsejébe.

Rovatok