Index Vakbarát Hírportál

Tényleg az antitestektől függhet, hogy a beoltottak elkapják-e a vírust

2021. július 30., péntek 21:31 | aznap frissítve

Elsősorban az antitestek száma határozhatja meg, hogy a koronavírus át tud-e hatolni az oltás által adott védelmen – derül ki egy, a Nature folyóiratban közölt tanulmányból.

kutatás szerint – amelyben több ezer, a Pfizer vakcinájával beoltott egészségügyi dolgozót vizsgáltak meg – azok, akiknek a szervezetében magas az antitestek száma, jobb eséllyel kerülik el nemcsak a súlyos megbetegedést és a kórházi kezelést, hanem magát a fertőzést is.

Korábban sokan vitatták, hogy az antitestek száma milyen mértékben irányadó a védettségre vonatkozóan. Ezzel szemben ez a tanulmány

Egy fontos lépés ahhoz, hogy bebizonyosodjon: az antitestek valóban mérvadóak a védettségre nézve

– mondta Miles Davenport, a New South Wales-i Egyetem immunológusa.

A vizsgálat adatai szerint január vége és április vége közt összesen 11 500 egészségügyi dolgozót vizsgáltak meg Izraelben. Ez idő alatt összesen 39-en kapták el a koronavírust úgy, hogy előtte mindkét oltást felvették.

Közülük mindannyian csak enyhe tünetek tapasztaltak. 

A 39-ből 22 embernél közvetlenül a fertőzés észlelése előtti napokban, vagy a regisztráció napján mérték az antitestek számát. Az ő adataikat aztán összevetették olyan, a fertőzést el nem kapó beoltottak adataival, akik hozzájuk hasonló korúak voltak, illetve hasonló egészségügyi állapotban voltak.

Az összehasonlítás alapján kiderült, hogy a fertőzést elkapóknál jóval alacsonyabb volt az antitestek száma, mint azoknál, akik megúszták a vírust. 

Korábban az AstraZeneca vakcinájával is végeztek már hasonló vizsgálatokat és ott is az derült ki, hogy az antitestek száma meghatározó lehet a védettségre nézve. 

Az elemzésből az még nem derült ki, hogy pontosan mekkora lenne az az antitestszám, amely a védettség eléréséhez lenne szükséges. Andrew Fiore-Gartland biostatisztikus szerint a következő nagy lépés a tudományos kutatásban az lehet majd, ha ezt a számot sikerül meghatározni. 

Rovatok