Index Vakbarát Hírportál

A magyarok szerint spórolni kell az ivóvízzel

2021. augusztus 2., hétfő 21:30

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2006 óta az összes magyar településen elérhető a közüzemi ivóvízellátás és a lakások több, mint 94 százalékába van bekötve az ivóvíz. Az egy lakosra jutó éves vízfogyasztás 2019-ben közel 36 köbméter volt. Ám amíg a tiszta víz életünk egyik legfontosabb feltétele, az otthoni csapvíz minősége többször hagy kívánnivalót maga után.

A Resideo legfrissebb felmérése alapján a magyarok 94 százalékának fontos az ivóvíz íze és minősége.  A válaszadókat életkoruk szerint is szűrték, a vízminőség az X-generációsok és Baby Boomerek számára a legfontosabb (97, illetve 98 százalék), de összességében a megkérdezettek kétharmada  tartja nagyon fontosnak, hogy jó minőségű vizet fogyaszthasson és használhasson.

A Resideo Magyarországon, Romániában, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban mérte fel az emberek véleményét a csapvízről. A kutatás szerint a magyaroknak és a románoknak a legfontosabb  az ivóvíz íze és minősége, azután jönnek  a csehek és a szlovákok (92, illetve  81 százalék), míg a lengyelek zárják a sort háromnegyedes eredménnyel.

A föld teljes vízmennyiségének alig három százaléka édesvíz, egyre többen ismerik fel, hogy a rendelkezésünkre álló mennyiség nem végtelen.  Háromból ketten fontosnak mondták, hogy olyan rendszert használjanak, amely víztakarékos. A felmérés szerint a diplomásoknak a legfontosabb a víztakarékosság (73 százalék), de túlnyomó részben a kevésbé képzettek is a „fontos” vagy „nagyon fontos” válaszokat jelölték meg. Érdekes, hogy a Z-generációnak számít a legkevésbé a vízmegtakarítás (58 százalék), velük szemben az X-generációnak volt a legfontosabb (71 százalék).

A Resideo ezzel kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy a vízművek által végzett vízkezelés, az esővíz és a szennyvíz újrahasznosítása, illetve rossz szokásaink megváltoztatása mellett használhatók olyan eszközök, amelyek az ivóvíz-hálózatból kiszűrik a vízben lebegő szennyeződéseket, például csőszerelési anyagmaradványokat, korrózió okozta leválásokat, homok- és mangániszap-szemcséket, javítva a víz minőségét, viszont anélkül, hogy befolyásolnák a víz egyéb tulajdonságait. 

Rovatok