Index Vakbarát Hírportál

Évi több száz űrrepülést tervez a Virgin Galatic

2021. augusztus 6., péntek 12:52

A korábbi ár duplájáért kínálják az újabb jegyeket a Virgin Galactic űrutazásaira, melyek a meghirdetett időpontokhoz képest késve indulnak majd el – adta hírül az MTI.

A Richard Branson angol milliárdos alapította cég július 11-én debütált az űrben. Az Új-Mexikóból induló űrhajó hatfős személyzettel nagyjából 86 kilométeres magasságot ért el, az utasok néhány percig élvezhették a súlytalanságot, majd siklásban visszatértek az űrkikötőbe. Az egész út a felszállástól a landolásig nagyjából egy órán át tartott.

A Virgin Galaticnél az árak a korábbi 200-250 ezer dollár helyett immár 450 ezer dollárnál (134 millió forint) kezdődnek, és a vásárláskor elsőbbséget élveznek a már várólistán lévők – közölte a cég. Arról is informált a vállalat, hogy hamarosan újabb várólista nyílik az érdeklődők számára.

A Virgin Galactic régóta árulja a jegyeit, 2005 és 2014 között már hatszáz jegyet értékesített elővételben az űrutazásaira, ezek 200-250 ezer dollár közti árakon keltek el. Az áremelkedést már korábban bejelentették, de valószínű, hogy ilyen fokú drágulásra kevesen számítottak. 

A cég azt ígérte, hogy 2022 elején megkezdődnek az első űrtúrái. Michael Colglazier, a VG elnök-vezérigazgatója a jegyárusítás újraindulását bejelentve viszont azt mondta, hogy az első, fizető turistákat szállító űrrepülés végül csak jövő év harmadik negyedének végén indul el. Emellett arról is beszéltek a cég vezetői, hogy a jövőben feltehetőleg nemcsak az amerikai Új-Mexikó államból, hanem a világ több más helyéről terveznek űrrepüléseket, bázisonként évi négyszázat.

Rovatok