Index Vakbarát Hírportál

Na most van baj: kiadta a vörös jelzést az ENSZ

2021. augusztus 9., hétfő 10:59

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) tudósai 42 oldalas jelentést publikáltak hétfőn, amely szerint komoly katasztrófáknak nézünk elébe.

„Kétségtelen, hogy az emberi beavatkozás hatására az atmoszféra, az óceánok és a szárazföld is melegebbé vált – írták a jelentésben a BBC szerint. A riportban a tudósok felhívják a figyelmet arra, hogy 

A mai IPCC-jelentés vörös jelzést jelent az emberiség számára

– mondta António Guterres ENSZ-főtitkár. 

Hozzátette: ha a döntéshozók összefognak, elkerülhető a katasztrófa, de ehhez most kell cselekedni. „Nincs idő késlekedésre és mentségeknek sincs most helyük” – fogalmazott.

A tudósok szerint is van remény: a gázkibocsátás visszaszorítása véget vethet a hőmérséklet emelkedésének, ezáltal visszájára fordulhatnak a folyamatok. 

Erre pedig nagy szükség is van, mivel – amint a jelentésben írják – 

A következmények minden melegedéssel csak rosszabbak lesznek, és sokat ezek közül nem tudunk visszafordítani 

– figyelmeztetett Ed Hawkins, a tanulmány egyik szerzője. 

Az IPCC mostani jelentése csak az első része egy olyan riportsorozatnak, amely a klímaváltozásra fog reflektálni. Három hónap múlva egyébként Glasgow-ban tartják a Cop26 nevű klímacsúcsot. A riport a jelek szerint nagy érdeklődést váltott ki, ugyanis az IPCC oldala a publikálás után elérhetetlenné vált, vélhetően a magas leterheltség miatt. 

(Borítókép: Nuno Veiga / MTI / EPA)

Rovatok